Publicat 04/11/2014 11:25

HRW denuncia que Estat Islàmic va torturar nens kurds segrestats a Kobani

Refugiados kurdos sirios cruzan hacia Turquía
MURAD SEZER / REUTERS

MADRID, 4 nov. (EUROPA PRESS) -

Nens kurds d'entre 14 i 16 anys segrestats a la ciutat siriana de Kobani, al nord del país, han patit tortures i abusos a mans de milicians d'Estat Islàmic, ha denunciat l'organització Human Rights Watch (HRW), que cita declaracions de les pròpies víctimes.

Uns 153 joves kurds van ser segrestats al maig quan es dirigien cap a Kobani. Estat Islàmic va anar alliberant progressivament aquests ostatges --els últims 25 el passat 29 d'octubre-- i ara es troben en territori turc.

HRW ha entrevistat quatre d'aquestes víctimes, que han relatat com els seus captors copejaven els nens quan intentaven escapar, els obligaven a rebre classes sobre doctrina religiosa i els mostraven vídeos d'Estat Islàmic en combat.

Els milicians reprenien qualsevol mena de comportament dolent. "Els que no seguien el programa eren copejats", ha dit una de les víctimes, de 16 anys. "Ens pegaven amb una manguera verda o un cable gros amb electricitat (...) Buscaven excuses per pegar-nos tot i que no hagués motiu", ha explicat.

Els milicians dividien els menors en vuit grups ètnics i després els repartien en diferents classes a l'escola on romanien reclosos. Podien parlar de manera ocasional amb els seus pares --amb visites o mitjançant telèfon--, però tenien prohibit fer-ho en kurd.

Estat Islàmic maltractava especialment els nens de famílies simpatitzants del Partit Unió Democràtica (YPD), considerats infidels pels jihadistes. "Els van demanar que els donessin les adreces de les seves famílies, cosins, oncles, i els deien: 'quan anem a Kobani els agafarem i els tallarem'", ha dit un dels nois, de 15 anys.

Els quatre menors contactats per HRW han dit no saber els motius exactes del seu alliberament. Els milicians els van dir que ja havien completat la seva formació religiosa, els van donar 150 lliures sirianes (prop d'un dòlar) i un DVD amb material religiós.

CRIM DE GUERRA

HRW ha recordat que la presa d'ostatges suposa un crim de guerra i ha advertit que es consideren casos de tortura els abusos tant físics com mentals per obtenir informació, castigar o intimidar altres persones, fet que s'hauria donat en el cas d'aquest segrest massiu.

L'assessor especial per a drets de la infància de l'ONG, Fred Abrahams, ha lamentat que "des del principi de la revolució siriana, els nens han patit els horrors de la detenció i la tortura", inicialment per part del règim de Bashar al-Assad i ara per Estat Islàmic.

Abrahams ha subratllat que, per tallar els "abusos" comesos pels jihadistes a les zones sota el seu control, els governs àrabs i occidentals han de tallar les vies de finançament i reclutament d'aquesta milícia sunnita.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés