Publicat 20/05/2019 18:32

Nenes armades amb escombres per lluitar a Kasai (RDC)

Un informe denuncia el impacto de los ataques contra escuelas en Kasai (RDC) en las niñas
HOLLY CARTNER/HRW - Archivo

Durant el conflicte entre la milícia Kamuina Nsapu i l'Exrcit congols van ser atacades nombroses escoles

MADRID, 20 Maig (EUROPA PRESS) -

Encara que el conflicte amb la milícia local Kamuina Nsapu a la regió de Kasai, al centre de República Democrtica del Congo (RDC), va quedar superat el 2017, els atacs que els milicians, i en alguns casos l'Exrcit congols, van perpetrar a les escoles segueixen repercutint contra els nens de la regió, en particular les noies.

Així es desprn de l'informe "'Tot el que he perdut': L'impacte dels atacs a l'educació de dones i nenes a la província de Kasai Central", la Coalició Global per Protegir l'Educació d'Atacs (GCPEA), denuncia que encara que la violncia va afectar tots els nens, les nenes es van veure particularment perjudicades.

Els milicians de Kamuina Nsapu, una milícia que va sorgir a l'agost del 2016 després de la mort, en mans de les forces de seguretat, d'un líder tradicional i que va tenir les institucions de l'Estat com a principal objectiu, van violar alumnes i personal femení de les escoles atacades o quan aquestes intentaven escapar.

Així mateix, segons l'informe, van segrestar nenes a escoles, presumptament amb la finalitat d'enrolar-les en les seves files, per en lloc d'aix les van violar i les van obligar a "casar-se" amb els seus combatents. Algunes d'elles, sí que van ser obligades a lluitar amb la milícia.

En aquest últim extrem, amb freqüncia se les posava en l'avantguarda armades només amb una escombra o un utensili de cuina perqu es creia que oferien una protecció mgica a tots els combatents. Com a resultat d'aix, molts nens van morir en mans de les forces governamentals, incloses moltes nenes a les quals la milícia va fer vervir com a escuts humans.

LES NENES PODIEN PARAR LES BALES AMB MGIA

Entre els integrants de Kamuina Nsapu existia la creena que les nenes, a les quals es reclutava perqu portessin els fetitxes que donaven sort, podien detenir amb mgia les bales en moure les seves faldilles, i envien així de tornada les bales dels soldats.

Per part seva, l'Exrcit congols va atacar almenys 38 escoles i va cometre altres greus violacions dels Drets Humans durant les seves operacions contra Kamuina Nsapu, inclosos atacs contra civils i execucions, violacions i altres abusos. També va cometre abusos la milícia Bana Mura que va sorgir en suport de les forces governamentals.

En el moment lgid del conflicte, va arribar a haver-hi 1,4 milions de desplaats interns a Kasai, entre ells almenys 600.000 nens, mentre que altres 35.000 congolesos van buscar refugi a Angola.

Tant l'Exrcit congols com Kamuina Nsapu van emprar les escoles de la zona amb finalitats militars, comprometent amb aix el seu estatus civil i convertint-les en objectiu legítim d'atac, denúncia l'informe.

Segons GCPEA, dones i nenes continuen patint les conseqüncies d'aquesta violncia. Per a les nenes, ha estat més difícil tornar a l'escola perqu el conflicte ha deixat les famílies en una situació econmica encara més complicada i s'acostuma a donar prioritat a l'educació dels nens. A més, la por a la violncia sexual també anima moltes famílies a deixar les seves filles a casa.

Entre les quals van ser violades en aquest període, l'estigma també els impedeix tornar a classe i aquelles que s'han atrevit a fer-ho s'enfronten a l'exclusió social. A més, aquestes nenes tenen problemes ginecolgics, com malalties de transmissió sexual, i algunes van quedar embarassades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés