Publicat 16/09/2014 11:34

Margallo advoca pel consens per dissenyar una nova política exterior que substitueixi la ja "esgotada"

José Manuel García-Margallo, Europa Press
EUROPA PRESS

El ministre d'Exteriors preveu traslladar la proposta "en els pròxims dies" als diferents grups

MADRID, 16 set. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha assegurat aquest dimarts que el Govern de Mariano Rajoy continua treballant per elaborar una política exterior "clara" i "completa" i ha dit que intentarà aconseguir el consens de partits i societat civil per marcar les línies i directrius que substitueixin l'actual diplomàcia, ja "esgotada".

A l'Esmorzar Informatiu organitzat per Europa Press -patrocinat per Banc Popular, Fujitsu, Aquae Fundació, Telefónica, Altadis, KPMG--, Margallo ha subratllat que "Espanya no pot estar aliena als esdeveniments" mundials, però ha advertit que, per a això, "cal tenir una estratègia clara". L'objectiu és fixar "les línies i directrius del que ha de ser la política exterior per als pròxims quatre anys".

El cap de la diplomàcia espanyola ha assegurat que Espanya podrà tenir un enfocament "complet" per primera vegada en la seva història, de tal forma que s'avanci en un redesplegament del servei exterior "conseqüent amb les noves directrius del món". "Hem heretat un servei que corresponia a l'escenari del segle XX", ha afegit, en al·lusió a un model que considera "esgotat".

L'executiu preveu traslladar la seva proposta "en els pròxims dies" als grups parlamentaris. En aquest sentit, Margallo ha advertit que es tracta d'un "exercici ampli l'èxit del qual dependrà del consens que obtingui" i per al que fa falta una discussió de "tots els sectors".

El ministre, qui ha recordat que Espanya defensa uns valors que "no són nous" i "figuren en la Constitució", també ha marcat com la consolidació d'Espanya com país "avançat" i la projecció dels seus valors i interessos el món. Segons Margallo, l'executiu treballa per fer de la política exterior un aspecte pròxim al ciutadà, que no sigui una "ciència crítica allunyada" de la població de a peu.

RAONS

Margallo ha defensat la necessitat de revisar la política exterior per raons tant internes com externes. A l'àmbit intern, el ministre ha parlat de l'"esgotament" del model vigent des de la transició i ha advocat per una reforma perquè, segons la seva opinió, "només quan la política exterior és clara, és previsible i fiable".

El cap de la diplomàcia espanyola també ha al·ludit a la crisi econòmica i el seu impacte. En el nou escenari, amb un model més dependent de les relacions financeres supranacionals, Margallo veu "òbvia" la importància de la diplomàcia. D'aquesta política depenen qüestions com la inversió estrangera o la balanç exterior, així com l'acció d'empreses espanyoles en altres països, ha postil·lat.

Respecte a les causes externes, Margallo ha citat la "globalització", que ha fet sorgir empreses amb més capacitat econòmica que Estats i amb capacitat de "dictar decisions", i la "multipolaritat". En aquest sentit, tot i que el ministre segueix veient clau als Estats Units com a potència internacional, ha afirmat que ara els països "emergits" volen "més protagonisme" en una escena internacional heretada de la II Guerra Mundial.

"La caiguda de les Torres Bessones va demostrar que el somni d'un món unipolar era només un miratge", ha dit Margallo.

Per al ministre, a l'àmbit financer internacional, especialment arran que els actius tòxics dels Estats Units "es difonguessin com una pandèmia" pel món i que diferents governs haguessin d'acudir "al rescat", també hi ha hagut un "final de model". Segons la seva opinió, "s'ha acabat amb l'etapa de la desregulació" i ha de passar-se a una "supervisió més severa".

EL PAPER DE LA UE

El ministre d'Exteriors s'ha referit durant l'esmorzar als "problemes" d'una Unió Europea amb "llums" i "ombres". Així, ha advertit dels riscos demogràfics i econòmics del bloc continental i ha instat a reforçar institucions i instruments per avançar cap "als Estats Units d'Europa".

En aquest sentit, Margallo ha defensat seguir avançant en la unió bancària, gràcies a la qual les entitats no seran "discriminades" en funció de la seva seu, i "culminar" la consolidació fiscal, per "tranquil·litzar aquells Estats que consideren que els mecanismes de solidaritat poden afavorir conductes irresponsables en Estats que no han demostrat disciplina".

El ministre ha inclòs dins d'aquests nous impulsos la introducció d'"obligacions europees", una operació econòmica "de primera magnitud" que depèn també d'interessos polítics. "Els Estats Units d'Europa naixeran quan hi hagi obligacions europees que hagin de ser gestionades per institucions europees", ha afegit Margallo, que també ha advocat per un canvi de polítiques bolcat més en "creixement, inversió i creació de llocs de treball".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés