Actualitzat 17/11/2014 10:37

Santos ordena la suspensió del procés de pau amb les FARC

L'equip negociador del Govern colombià cancel·la el seu viatge a l'Havana previst per a aquest dilluns

BOGOTÀ, 17 Nov. (EUROPA PRESS) -

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, ha ordenat aquest diumenge suspendre el procés de pau amb les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) després del segrest d'un general, un suboficial i una funcionària civil de l'Exèrcit, al departament de Chocó (oest).

   "Alliberin aquestes tres persones al més aviat possible. Demà viatjaven els negociadors de pau a una nova ronda de negociacions a l'Havana. Diré als negociadors que no viatgin i que se suspèn aquesta negociació fins que no s'aclareixi i s'alliberin aquestes persones", ha dit, segons ha informat l'emissora colombiana Radio Caracol.

   "Demà no viatjaran els negociadors a l'Havana", ha reiterat, abans d'anunciar que ha ordenat al comandant general de les forces militars "que faci les operacions necessàries, com les que s'estan fent a Arauca, per rescatar els dos soldats segrestats el mes passat, (...) amb la finalitat de buscar el rescat o l'alliberament d'aquestes tres persones".

   "Això és tot el que diré de moment. Estarem pendents les properes 24 hores de l'evolució d'aquests esdeveniments, del resultat de les investigacions que el senyor ministre (de l'Interior, Juan Carlos Pinzón) pugui fer demà i que l'evolució de les explicacions que ens puguin donar sobre què va passar", ha manifestat.

   Finalment, ha expressat la "consideració" del Govern colombià amb les famílies dels tres segrestats apuntant que "se'ls ha donat garanties que es farà tot el que sigui al seu abast perquè els alliberin ràpidament".

   El governador de Chocó, Efrén Palacios, ha dit que aquest edeveniment ha tingut lloc al corregiment de Les Mercedes, segons ha informat el diari 'El Colombiano'. Es tracta de la primera vegada en els últims 50 anys que la guerrilla aconsegueix segrestar un general en actiu.

   Unes hores abans del segrest, el mateix Santos havia expressat la seva confiança que l'acord de pau amb la guerrilla es pogués signar el 2015, si bé ha reconegut que hi ha "impaciència" a la societat.

   "L'any vinent ha de ser l'any de la pau, perquè si no ho és, em sembla que d'ara endavant seria difícil mantenir aquest procés indefinidament", va afirmar Santos en una entrevista publicada pel diari 'El Tiempo'.

EL SEGREST

   El ministre de Defensa ha identificat els segrestats com el brigadier general Rubén Darío Álzate Mora, comandant de la Força de Tasca Tità; el cap primer Jorge Rodríguez Contreras, i l'advocada Glòria Urrego, coordinadora de Projectes Especials d'aquesta Força de Tasca.

   "Això és un segrest i les coses, cal dir-les pel seu nom. Un segrest suposadament dut a terme per terroristes de les FARC que en aquest moment són responsables de la vida i la seguretat de les persones que s'han emportat", ha advertit.

   "A aquestes tres persones se'ls han de respectar la seva vida, els seus drets, la seva seguretat i es fan responsables d'aquesta situació als terroristes de les FARC que presumiblement són el que tenen a aquestes persones", ha valorat Pinzón.

   En el seu comunicat, ha detallat que aquestes tres persones van viatjar al costat d'un soldat en un bot a un mas a Las Mercedes, on "van ser sorpresos per homes de civil armats amb fusells que el retenen (a Álzate)". "És important dir que el general anava de civil, en un bot civil i desarmat en estat d'indefensió", ha afegit.

   "El soldat que es trobava al bot, quan va veure que es desplaçaven cap a on era ell, es va moure immediatament en direcció a Quibdó, on immediatament va informar els seus comandants del que havia passat", ha revelat.

   Pinzón ha dit a més que desconeix "les raons personals o d'Intel·ligència per les quals no es van seguir els protocols de seguretat típics, que haurien implicat el desplaçament d'una unitat per garantir la seguretat del comandant d'una Força de Tasca".

   Així, ha ordenat el desplaçament a Chocó de "mitjans d'intel·ligència, mitjans aeris i unitats d'operacions especials", i alhora ha anunciat que ell en persona viatjarà a la zona durant el dilluns.

DIÀLEG DE PAU

   Des del 8 d'octubre i el 19 de novembre de 2012 a Oslo i a L'Havana, respectivament, Govern colombià i FARC mantenen un diàleg de pau basat en una agenda de sis punts per posar fi a més de cinc dècades de conflicte armat, en les quals han mort 600.000 persones.

   Després de sis mesos de negociacions intenses, finalment el 26 de maig de 2013 les parts van pactar sobre desenvolupament agrari i rural, el primer punt de l'agenda i el més important per a la guerrilla, ja que sobre ell pivota tota la seva lluita armada.

   El segon acord del procés de pau va arribar el 6 de novembre passat, sobre participació política. Els punts clau són el compromís per crear un estatut de l'oposició, que estableixi els seus drets, deures i garanties, i una reforma electoral, que inclou circumscripcions transitòries.

   A aquests dos, s'hi suma un tercer acord tancat el passat 16 de maig sobre el problema dels cultius de drogues il·lícites, mitjançant el qual les FARC s'han compromès a trencar tots els seus vincles amb el narcotràfic, una de les seves principals fonts de finançament.

   Les parts van iniciar el passat 12 d'agost les converses sobre el reconeixement i la reparació a les víctimes, un tema que discutiran abans de parlar sobre l'abandonament de les armes i el mecanisme de ratificació de l'acord final de pau.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés