Actualitzat 15/12/2016 13:26

Sstema sanitari català pateix disminució de 600 milions que són de la Seguretat Social

El conseller T.Comín
PARLAMENT

La Generalitat potenciarà la detecció de patologies de salut laboral

BARCELONA, 15 des. (EUROPA PRESS) -

El sistema sanitari català pateix una disminució de 600 milions d'euros per activitat que hauria d'assumir la Seguretat Social perquè està relacionada amb el tractament de símptomes i malalties vinculats amb patologies laborals, ha estimat aquest dijous el conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín.

A la Comissió de Salut del Parlament, el conseller ha anunciat que el nou Pla director de salut laboral potenciarà la detecció, notificació i registre de danys de salut derivats del treball per part d'entitats col·laboradores i gestores de l'Institut Nacional de Seguretat Social (INSS).

Liderat per Ricard Armengol, el pla es posarà en marxa en diferents fases per aconseguir fruits en un mínim de tres anys, ha garantit el conseller de Salut, que ha destacat que el pla "marcarà un abans i un després".

El gran objectiu és "acabar amb la infranotificació" de patologies laborals en l'àmbit del sistema sanitari, ja que es calcula que el 75% de les malalties professionals estan sent ateses en el Sistema Nacional de Salut (SNS).

Armengol ha citat estudis que apunten que un 15% de les visites a l'atenció primària estan relacionades amb la patologia laboral, un 9% de les baixes professionals es tracten com una contingència comuna.

Salut posarà en marxa una comissió de seguiment del pla, a la primavera iniciarà la tramitació d'un decret per desenvolupar el Reial decret de l'Estat del 2006, sobre com comunicar malalties que podrien ser qualificades com a professionals, i el 2018 posarà en marxa un Observatori de salut laboral.

CONVENI AMB L'INSS

"No volem signar un conveni amb l'INSS que inclogui criteris economicistes sobre el reconeixement de la situació mèdica dels treballadors", ha dit el conseller en resposta a una pregunta dels grups parlamentaris.

Sobre aquesta qüestió, ha dit: "No toca que als metges se'ls exigeixi per conveni que els metges facin menys baixes o que aquestes siguin més curtes".

En aquesta línia, ha rebutjat de manera contundent que l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) "doni la cara per uns criteris imposats de manera unilateral que no són acceptables".

No hi ha relat en el nostre sistema constitucional i democràtic que pugui defensar això, ha dit, i ha avançat: "Estem iniciant una complicadíssima negociació entre l'ICAM i l'INSS per aquesta qüestió".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés