Actualitzat 09/09/2015 11:07

Salut desplegarà el Codi Sepsis a tot Catalunya aquest any per tallar l'"epidèmia oculta"

BARCELONA, 9 set. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Salut de la Generalitat desplegarà el Codi Sepsis, de detecció precoç d'infeccions greus, a tot Catalunya abans de finals d'any per tallar la considerada "epidèmia oculta", per la falta de consciència social de la patologia.

Així ho han anunciat aquest dimecres el conseller de Salut, Boi Ruiz; el director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa, i el president de la Societat Catalana de Medicina Intensiva i Crítica, Juan Carlos Yébenes, en roda de premsa.

Després de l'experiència positiva de la prova pilot d'implantació d'aquest protocol al Vallès Occidental, Oriental, Barcelonès Nord i Maresme, el departament que lidera Boi Ruiz ha decidit generalitzar aquesta pràctica a tot el territori durant aquest any.

La sepsis greu és una síndrome amb risc vital, com l'infart i l'ictus, que presenta una mortalitat global del 20% entre els pacients afectats, i cal destacar que el pronòstic dels pacients greus millora de manera important si es fa una detecció precoç i es tracta de manera immediata, ha assenyalat Padrosa.

El protocol, consensuat amb totes les societats científiques, consta d'un sistema integral d'atenció que facilita la detecció precoç dels pacients amb sepsis, i la coordinació de l'atenció entre els nivells assistencials.

FRACÀS MULTIORGÀNIC

"Si la infecció és molt intensa i es manté en el temps, pot lesionar altres òrgans, i es considera sepsis greu", ha explicat Yébenes, que ha assenyalat que aquesta pot desembocar en un fracàs multiorgànic que, eventualment, pot suposar la mort.

L'any passat a Catalunya 478 menors de 16 anys i 22.255 adults amb sepsis greu van ser ingressats a un hospital d'aguts, aproximadament un 25% van ingressar a la Unitat de Cures Intensives (UCI).

Yébenes ha destacat el desafiament de la malaltia que requereix d'una coordinació interhospitalària i de tres fases fonamentals per al seu maneig: detecció per part del personal sanitari i del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), la fase de ressuscitació a l'UCI amb l'administració d'antibiòtic i suport orgànic específic.

POT AFECTAR QUALSEVOL PERSONA

Ha explicat que la sepsis pot afectar qualsevol persona i la seva gravetat està condicionada per la patogenicitat i càrrega dels gèrmens, la demora al començament del tractament i les característiques del pacient.

Als EUA, és la segona causa de mortalitat hospitalària i és l'única patologia que incrementa en nombre de morts cada any, ha advertit l'expert que ha dit que es tracta d'un problema poc conegut i en el qual falta "consciència social".

A l'últim ple monogràfic de Salut del Parlament de Catalunya, el juny, es va instar el Govern català a coordinar mesures per implantar un protocol contra la sepsis, com ara un nou codi greu d'emergències mèdiques, com pot ser el de l'infart o el de l'ictus.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés