Actualitzat 09/12/2014 12:54

Extreuen un coll sencer de dinosaure de cinc metres en un poble de Lleida

Extraen entero un cuello de dinosaurio de cinco metros en un pueblo de Lleida
Foto: ICP

La peça és el resultat de 60 anys d'investigació

   LLEIDA, 9. (EUROPA PRESS)

Investigadors de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i la Universitat de Saragossa han extret un coll sencer de dinosaure sauròpode de més de cinc metres de longitud en el jaciment d'Orcau 1 del municipi d'Isona i Conca Dellà (Lleida).

   L'estructura fabricada per treure intacte el fòssil pesava uns 2.500 quilos i l'operació d'extracció i trasllat va ser un èxit tot i les grans dimensions i pes de la peça, ha informat l'ICP en un comunicat.

   L'operació per extreure i traslladar la "mòmia", nom col·loquial que els investigadors donen al bloc format pel fòssil, la roca que ho envolta així com les estructures metàl·liques i espuma de poliuretà que protegeix el fòssil, va durar gairebé cinc hores i va requerir l'ús d'una potent retroexcavadora.

   Primer es va realitzar el camí per poder accedir al lloc on es trobava el fòssil i després es va carregar la peça al remolc que la va transportar fins al poble més pròxim de l'àrea d'Isona, on s'ha instal·lat en un magatzem.

   L'accés al jaciment d'Orcau 1 és complicat i durant els últims anys les campanyes d'excavació ja havien anat preparant el terreny per quan arribés el moment d'extreure aquest fòssil.

   La mòmia és la més gran aconseguida per l'equip d'investigadors de l'ICP i la Universitat de Saragossa i, probablement, una de les més grans mai fetes a Europa, segons el comunicat.

   El responsable del grup d'investigació del Mesozoic de l'ICP, Àngel Galobart, ha destacat la importància d'aquesta peça pel seu interès científic, divulgatiu i històric.

   "Tenim un esquelet que es trobava en connexió anatòmica i que pot aportar una valuosa informació, esperem que una vegada preparat sigui un element expositiu de primer ordre al Museu de la Conca Dellà ha estat la culminació d'unes feines que van començar fa gairebé 60 anys", ha comentat.

   Les restes inclouen vèrtebres de la zona del coll i les primeres costelles d'un dinosaure sauròpode, que va viure en aquesta zona fa uns 68 milions d'anys.

   A partir de les restes trobades, s'estima que aquest animal mesurava entre 15 i 20 metres de llarg, per la qual cosa és un dels sauròpodes més grans que s'han trobat al Pirineu, ric en restes d'un grup de dinosaures sauròpodes coneguts com a titanosaures.

   "Aquesta nova troballa representa una part molt significativa d'un esquelet que pot aportar una valuosa informació sobre la mida i la biologia d'aquest dinosaure", ha explicat Bernat Vila, investigador de la Universitat de Saragossa.

   L'excavació d'aquest fòssil ha rebut una ajuda de la prestigiosa National Geographic Society concedida al grup d'investigació liderat per Vila.

   El Museu de la Conca Dellà també ha participat en l'excavació i allotjarà la peça una vegada s'hagi restaurat i estudiat.

   Les campanyes d'excavació dels últims tres anys en el jaciment d'Orcau 1 han estat finançades a més pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, l'Institut d'Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida i la Conselleria de Cultura de la Generalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés