Publicat 25/04/2016 14:35

Científics reclamen a la UE la retirada del diclofenac per evitar morts de voltors

Grupo de buitres
UDL

Alerten que pot provocar fins a 6.000 morts d'aus a l'any

LLEIDA, 25 abr. (EUROPA PRESS) -

Una investigació de la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat de Cambridge, Miguel Hernández, l'Estació Biològica de Doñana (CSIC) i la Reial Societat per a la protecció de les aus reclama a la Unió Europea (UE) la retirada de diclofenac en els medicaments veterinaris per evitar la mort dels voltors que ho ingereixen amb les carcasses del bestiar domèstic.

L'article que publica aquest dilluns la revista internacional 'Journal of Applied Ecology' sosté que els medicaments veterinaris que tenen diclofenac poden causar la mort de fins a 6.000 voltors cada any a Espanya i reclama la prohibició d'aquest antiinflamatori després que l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) autoritzés el 2013 dos nous fàrmacs que el tenen, ha informat la UdL en un comunicat.

Els investigadors recorden que Espanya acull al voltant del 95% de la població de voltors de tot Europa, i altres rapinyaires en perill d'extinció, com el trencalòs o l'àguila imperial ibèrica.

Consideren que els fàrmacs Diclovet i Dolofenac poden comprometre la viabilitat de les aus rapinyaires, ja que els provoca una insuficiència renal si consumeixen els animals tractats poques unes hores abans amb aquests medicaments veterinaris.

La investigació estima l'impacte potencial del diclofenac seguint les estadístiques de l'informe oficial d'Aemps després de fer anàlisis metabòliques a vaques i porcs per calcular el temps que tarden a l'eliminar els fàrmacs.

Sostenen els autors que aquesta substància pot provocar la mort d'entre 715 i 6.389 voltors cada any, depenent dels cadàvers de bestiar que tinguin accessibles, cosa que representa un índex de declivi de la seva població d'entre el 0,9 i el 7,7% anual.

BUSCAR UN SUBSTITUTIU

L'investigador de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (Etsea) de la UdL, Antoni Margalida, ha defensat "la necessitat d'una prohibició preventiva de l'ús de diclofenac a Espanya i substituir-lo pel meloxicam, un medicament que no té efectes letals en les aus".

Els investigadors també proposen un programa de monitorització de la contaminació i presència de residus en els cadàvers d'ungulats domèstics, així com de les aus carronyeres mortes o moribundes per assegurar-se que els nivells de contaminació que poden ser letals no són presents.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés