Actualitzat 20/03/2014 13:53

El CatSalut incompleix els terminis garantits amb 23.800 pacients

Quirófano Del Hospital Joan XXIII De Tarragona (Archivo)
Foto: INSTITUTO CATALÁN DE LA SALUD (ICS)

Les llistes d'espera s'estanquen malgrat que l'activitat quirúrgica puja un 3,3%

BARCELONA, 20 Mar. (EUROPA PRESS)

El Servei Català de la Salut (CatSalut) incompleix amb un total de 23.825 pacients el termini màxim de sis mesos en les llistes d'espera.

   Aquests pacients esperaven per ser operats d'alguna de les catorze operacions quirúrgiques amb un temps d'espera en teoria garantit, una xifra que, tot i que és sensiblement inferior al rècord de 31.400 persones que es va registrar a final del 2011, és més del doble dels 11.700 pacients del 2010.

   Aquestes catorze patologies, per les quals la Generalitat va establir l'any 2002 un temps màxim de mig any --un decret legislatiu pioner--, mai han arribat a cobrir tota la demanda que genera el sistema sanitari, però d'acord amb els resultats presentats aquest dijous al Parlament pel conseller de Salut, Boi Ruiz, les dades s'han estancat en els 23.500 pacients que esperaven el 2012 i els 23.800 de l'any passat.

   Els 23.800 pacients, una vegada superat el termini màxim, poden reclamar ser atesos amb urgència i, de fet, el CatSalut ha aconseguit reduir els temps dels qui esperaven més d'un any, després que l'últim any hagi augmentat un 2,6% el nombre d'aquestes operacions, fins a les 151.000.

   El Ministeri de Sanitat, tot i això, ha anunciat que prepara un Reial decret per unificar els criteris de gestió de les llistes d'espera entre comunitats autònomes ja que, de fet, el que data de juliol del 2011 ofereix menys garanties que el que va aprovar la Generalitat el 2002.

   Les catorze patologies amb temps màxim garantit a Catalunya, de més a menys espera mitjana amb dades de juny del 2013, són les pròtesis de genoll, galindons, pròtesis de maluc, amígdales, artroscòpia, circumcisió, extracció de vesícula biliar, cascades, pròstata, hèrnia inguinal, varius, quist sacre, canal carpià i extracció de l'úter.

   Boi Ruiz ha explicat que, en total i comptant a més les urgències que no arriben a estar en espera, els 63 hospitals catalans van realitzar l'any passat 376.400 operacions quirúrgiques, un 3,3% més que l'any anterior, la qual cosa ha permès reduir en un 3,5% el nombre de pacients pendents d'intervenció fins a 181.559 --xifres que inclouen les que tenen temps garantit.

   Més enllà de les llistes d'espera, la gestió de les quals ha generat queixes al Síndic de Greuges i protestes d'associacions d'usuaris de la sanitat, Boi Ruiz ha desgranat a la seva compareixença semestral al Parlament els resultats d'un sistema sanitari que, d'ençà que va arribar al Govern, ha patit una retallada en el pressupost del 16%, fins a quedar-se en 8.290,5 milions d'euros --de 1.300 a 1.100 euros per persona i any.

ALTRES XIFRES

   A les dades presentades per Salut s'hi han destacat avenços en l'eficiència del sistema com l'extensió del programa del pacient crònic complex, un ús més alt de tecnologies de la informació --com l'atenció telefònica o la recepta electrònica--, el mes i mig màxim que s'espera per ser operat d'un tumor o d'una patologia cardiovascular greu, i la reducció dels reingressos hospitalaris evitables.

   A més, la Conselleria ha assegurat que el nombre de reclamacions s'ha reduït un 10%, que el codi ictus i el codi infart han millorat el funcionament i que la concentració de recursos --com el polèmic tancament d'alguns ambulatoris en horari nocturn-- no han comportat un empitjorament en els resultats de salut.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés