Actualitzat 20/03/2014 14:06

Boi Ruiz admet que per reduir les llistes cal més diners en salut

El conseller de Salud de la Generalitat, Boi Ruiz
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 20 Mar. (EUROPA PRESS)

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha admès que reduir les llistes requereix d'un "esforç suplementari per finançar la salut".

   Es tracta d'una solució que ha considerat que ha de partir de l'Estat perquè es tracta d'una problemàtica comuna a totes les comunitats autònomes.

   Boi Ruiz, que ha reconegut que des que va arribar al càrrec les llistes d'espera per a les 14 patologies que en teoria tenen un temps d'espera màxim garantit han augmentat a 27.600 persones, ha destacat que es tracta d'un "problema estructural", agreujat per la retallada del 16% del pressupost en Salut de la Generalitat en els últims tres anys.

   De totes maneres, el conseller ha destacat que el 70% dels 181.500 pacients que esperen per algun d'aquests 14 procediments s'operaran en menys de mig any, i ha garantit que treballa en la posada en marxa d'un "model integral" per reduir els temps.

   En tot cas, ha recordat que el Ministeri de Sanitat treballa en un Reial decret per regular aquest fenomen, i ha explicat que la Generalitat està a l'espera de conèixer-lo per modificar la regulació actual, que data del 2002 i és més garantista que la llei estatal de juliol del 2011.

   Boi Ruiz ha insistit així que les llistes d'espera són el resultat d'un "subfinançament crònic històric", i ha reivindicat que la seva gestió és pública i transparent, atén criteris clínics, i no està subjecta a cap manipulació.

   De fet, ha acusat els grups polítics que utilitzen les queixes d'associacions d'usuaris de sanitat de practicar una "política de perfil baix", i ha garantit que els pacients entren a la llista d'espera en el mateix moment que un metge considera que cal operar, a diferència d'altres comunitats autònomes que ho fan més tard.

ACCÉS A LA PRIVADA

   En relació amb la polèmica suscitada per algunes denúncies sobre el traspàs de pacients des de la sanitat pública a la privada, i avançar així en les llistes d'espera previ pagament, el conseller ha recordat que es tracta d'una "pràctica rigorosament prohibida" a la llei.

   Així, ha recomanat els ciutadans que si tenen constància d'aquesta pràctica la denunciïn perquè Salut pugui investigar-la, ja que la imposició de sancions als centres requereix demostrar que realment ha estat així.

   Els grups polítics, per part seva, han coincidit en la necessitat d'augmentar el finançament en sanitat per reduir les llistes d'espera i, en general, han agraït al conseller que els hagi facilitat amb antelació els resultats semestrals del sistema per poder estudiar-los.

   La diputada d'ERC Alba Vergés ha recordat que estan augmentat les desigualtats "en molts nivells", també en salut, però ha recordat que la Generalitat destina el 40% del seu pressupost a polítiques sanitàries, pel que és necessari millorar el finançament de Catalunya.

"MALESTAR CIUTADÀ"

   Núria Segú (PSC) ha destacat que el repunt de l'activitat quirúrgica no ha estat suficient per absorbir l'augment de la demanda, i sobretot s'ha produït en activitats de poca complexitat, posant l'accent que més enllà de les llistes existeix "malestar ciutadà" per la tardança en les proves diagnòstiques i les visites als especialistes.

   Eva García (PP) ha enlletgit el Govern pel recurs davant del Tribunal Constitucional (TC) pel decret del Govern del 2012 que limitava l'accés a la sanitat, que ha atribuït a la "insubmissió malaltissa" de la Generalitat envers l'Estat, i ha considerat que aquest era positiu per regular l'accés al sistema perquè "les persones en situació irregular col·lapsen els centres" sanitaris.

   La diputada d'ICV-EUiA Marta Ribas ha destacat la seva desconfiança amb la gestió de les llistes, recordant les queixes d'alguns col·lectius per suposades "pràctiques fraudulentes", i ha lamentat també l'augment de suïcidis.

   José Manuel Villegas (C's) ha considerat que el sistema sanitari travessa un "estrès difícilment suportable", i ha ofert la seva col·laboració per demanar al Govern un millor finançament per totes les comunitats autònomes.

   Per part de la CUP Isabel Vallet ha lamentat que tot i que Boi Ruiz utilitzi una retòrica correcta, en realitat utilitza eufemismes i es contradiu en la pràctica diària, després d'assegurar que es produeix una manipulació de dades i no es fa prou per solucionar l'augment dels problemes de salut mental fruit de la "crisi capitalista".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés