Publicat 13/02/2014 20:37

El Parlament demana la "retirada immediata" de la reforma amb CiU dividida

Pleno del Parlament
EUROPA PRESS

La Cambra avala l'accés a l'avortament "lliure i gratuït" per àmplia majoria

BARCELONA, 13 febr. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha demanat per tres vegades aquest dijous la "retirada immediata" de la reforma sobre l'avortament que planteja el Govern espanyol i ho ha fet amb CiU dividida, ja que els diputats de CDC avalen aquesta retirada i els d'UDC no.

La Cambra catalana ha aprovat tres mocions diferents --de PSC, ICV-EUiA i la CUP-- amb aquesta mateixa tesi i reclamant el dret de les dones a avortar lliurement, com a mínim, amb la llei de terminis vigent actualment.

El Parlament ha avalat també que "l'accés a la interrupció lliure de l'embaràs ha de ser lliure i gratuït", un punt que ha comptat amb el rebuig de PP, UDC, dos diputats de CDC --Oriol Pujol i Victòria Forns-- i l'abstenció de C's i la consellera Irene Rigau.

Per contra, sí ha prosperat amb el vot de CiU en bloc un altre punt que advoca per garantir l'accés "universal i gratuït" a l'avortament, així com assistencial i farmacològic en hospitals i centres de salut prenent com a base la llei actual.

Sumant les tres mocions, UDC i CDC s'han dividit en una desena de votacions, i la diputada convergent Meritxell Borràs ha argumentat que és un "element positiu" donar llibertat de vot en temes ètics com el de l'avortament.

Borràs ha justificat el seu rebuig a l'avantprojecte de llei reprotxant al Govern del PP que no hi ha cap "demanda social" que avali reformar ara aquesta llei, i ha acusat al Ministeri de Justícia de convertir-lo en un element de confrontació.

La diputada del PSC Montserrat Capdevila ha censurat que la reforma de l'avortament que hi ha sobre la taula "condemna a les dones que decideixin per elles", i ha assegurat que, a més, incrementa el risc per a la salut de les dones.

La diputada ecosocialista Marta Ribas ha criticat que es tracta d'un intent del PP de "robar a les dones el dret a decidir sobre el mateix cos", mentre que Rosa Amorós (ERC) ha advocat per una llei catalana pròpia per fer front a l'estatal.

Isabel Vallet (CUP) ha interpretat que la reforma del PP és "propaganda política", i ha ironitzat que el Govern espanyol ho ha fet per complir amb un mínim d'un punt del programa electoral amb el qual es va presentar a les eleccions.

ARGUMENTS DEL PP

La diputada del PP Dolors López ha dit que el Parlament no era el lloc per debatre l'avortament, però ha defensat la reforma perquè protegeix els drets del no nascut i "per primera vegada la dona quedarà exempta de qualsevol responsabilitat penal".

C's ha recolzat demanar la retirada immediata de la reforma en algunes mocions i s'ha abstingut en altres, argumentant que alguns partits d'esquerres amb aquest tema es "instal·len en el dogmatisme i en la política de trinxeres."

EL VOT DE MAS

El president Artur Mas (CDC) ha estat present en la votació de la primera moció donant el seu aval a la petició de retirada immediata, però s'ha absentat en les dues posteriors, per la qual cosa no s'ha pronunciat sobre l'avortament lliure i gratuït.

La vicepresidenta, la democratacristiana Joana Ortega, s'ha absentat del ple per la qual cosa tampoc ha participat en cap de les votacions.

TENS DEBAT

El debat ha transcorregut entre contínues interrupcions per demanar ordre i amb escenes de tensió, com per exemple quan la diputada popular Eva García ha dit sentir "repugnància" per arguments esgrimits per la bancada d'ICV-EUiA.

El ple del Parlament ha aprovat altres qüestions relatives a l'avortament, com impulsar una llei catalana per desmarcar-se de les tesis de la llei estatal i "emprendre tots els mecanismes jurídics, polítics i administratius" per no aplicar la reforma en el cas que s'aprovi.

La moció d'ICV-EUiA recull també la necessitat d'oferir el "suport necessari a la societat civil i als professionals mèdics que ajudin a les dones per poder seguir decidint sobre el seu propi cos".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés