Actualitzat 11/07/2014 16:35

El Govern espanyol retindrà a Catalunya del finançament autonòmic el cost de l'ensenyament privat en castellà

Les famílies hauran d'assumir la diferència si la plaça al centre privat supera els 6.057 euros anuals

MADRID, 11 jul. (EUROPA PRESS) -

El Govern espanyol, a través del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, deduirà o retindrà del finançament autonòmic a les comunitats amb llengua cooficial la matrícula, escolarització, transport, menjador i internat dels alumnes que vulguin optar el curs que ve 2014-2015 a un ensenyament en la qual el castellà sigui llengua vehicular, si no es garanteixen places públiques suficients.

Així ho estableix el decret, aprovat aquest divendres pel Consell de ministres, que desenvolupa la disposició addicional 38a de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), anomenada 'Llengua castellana, llengües cooficials i llengües que gaudeixin de protecció legal'.

Tot i que aquesta disposició regula l'obligació per part de totes les administracions educatives amb llengua cooficial de garantir el dret de l'alumnat a rebre els ensenyaments en castellà i en les altres llengües cooficials en els seus respectius territoris, es dirigeix sobretot a Catalunya, on s'han donat a conèixer alguns casos de famílies que, volent estudiar en castellà a la xarxa pública, s'han trobat que no hi havia oferta suficient.

Segons el text, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, prèvia comprovació d'aquesta situació, assumirà íntegrament, per compte de l'administració educativa corresponent, les despeses efectives d'escolarització d'aquest alumnat en centres privats en els quals existeixi l'esmentada oferta, que repercutiran a l'esmentada administració educativa.

El procediment serà iniciat per les famílies i instruït per l'Alta Inspecció d'Educació i en ell haurà de donar-se audiència a l'administració educativa afectada.

Els beneficiaris són els alumnes que cursin educació obligatòria --fins a 16 anys-- amb un límit mitjà de la despesa per alumne públic en ensenyament no universitari que actualment és de 6.057 euros.

Segons han explicat fonts del Ministeri d'Educació a Europa Press, en el cas que l'alumne que vulgui estudiar en castellà només tingui un centre privat en el seu municipi o en el més pròxim, i aquest excedeixi el límit econòmic establert de 6.057 euros anuals, la família haurà d'assumir la diferència.

LES FAMÍLIES AVANÇARAN ELS DINERS

El decret estableix un termini màxim de sis mesos per a la resolució de les sol·licituds per part de les famílies, de manera que aquestes hauran d'abonar per avançat als centres privats la quota d'escolarització i, si cal, el menjador i el transport.

"No s'intenta establir models d'utilització del castellà com a llengua vehicular exclusiva en les comunitats amb llengua cooficial pròpia.

Aquest no és l'objectiu de la llei ni d'aquesta norma", ha afirmat el ministre, que ha recordat que "simplement, es tracta de garantir aquest dret que reiteradament té reconegut el Tribunal Constitucional". Així mateix, ha indicat que es tracta d'un mecanisme "temporal i limitat".

El decret estableix que la revocació del dret a la compensació es produirà quan la comunitat autònoma en qüestió garanteixi que l'alumne rep ensenyament en castellà, dins del marc de la seva programació educativa.

Wert ha explicat els requisits per posar en marxa aquest mecanisme subsidiari: que el model educatiu no garanteixi l'ús del castellà, és a dir, que només prevegi l'ús del castellà en assignatures de Llengua i Literatura castellanes; que no hi hagi proporció raonable de les dues llengües; que els pares ho hagin sol·licitat de manera fefaent i no hagin estat assistits; o que l'alumne s'hagi hagut de matricular en un altre centre.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés