Actualitzat 12/03/2014 10:41

Margallo admet que les sancions a Rússia perjudiquen Espanya

José Manuel García Margallo
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 12 Mar. ( EUROPA PRESS)

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, ha creu que les sancions europees a Rússia en matèria de visats "va malament" a Espanya.

   En una entrevista a la COPE, recollida per Europa Press, ha reconegut encara que les sancions decidides fins avui per la UE són "molt poques" per a la violació de la integritat territorial d'Ucraïna comesa per part de Rússia.

   A més de suspendre les negociacions en marxa amb Rússia per a la supressió de visats, la UE també ha decidit paralitzar les converses amb Moscou sobre un nou acord bilateral a més d'altres "mesures selectives".

   Tot i que només falten quatre dies pel referèndum convocat diumenge a Crimea que previsiblement decidirà l'annexió d'aquest territori a Rússia, el ministre ha considerat encara "possible" evitar aquest escenari.

   García-Margallo ha deixat clar que la comunitat internacional no reconeixerà el resultat d'aquesta consulta, perquè és "il·legal" i per tant nul·la i sense efectes jurídics perquè viola la legislació internacional i la Constitució interna d'Ucraïna. "Un referèndum contrari a la Constitució interna d'un país no pot ser reconegut per la comunitat internacional", ha assenyalat volent establir un paral·lelisme amb Catalunya.

   Continuant en aquesta línia, ha assenyalat que qualsevol actuació que emprenguin les autoritats de la República autònoma de Crimea (sud d'Ucraïna) han d'estar dins del "marc de la Constitució" d'Ucraïna. I això ho han reconegut "tots els països del món", ha remarcat. "El tema de la integritat territorial no és una originalitat d'Espanya", ha apuntat.

   Dit això, el ministre ha reconegut que la UE hauria comès un error a l'hora de presentar l'acord d'associació amb Ucraïna com a "excloent" de la Unió Euroasiàtica promoguda per Rússia, quan les dues iniciatives poden ser "compatibles" com ho són els acords que Mèxic té amb els EUA i el Canadà, d'una banda, i amb la UE, per una altra.

   El ministre ha advocat una vegada més perquè la UE i Rússia passin de la lògica de la confrontació a la cooperació perquè, entre d'altres coses, els grans conflictes que afronta la comunitat internacional, com la guerra a Síria o el conflicte del pròxim Orient, no podran solucionar-se sense la participació de Rússia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés