Publicat 01/11/2015 14:23

L'exministre Sebastián, a favor de fer un referèndum vinculant a Catalunya

MADRID, 1 nov. (EUROPA PRESS) -

L'exministre socialista d'Indústria Miguel Sebastián creu que la independència de Catalunya no portaria res de bo ni per a la comunitat autònoma ni per a Espanya. Tot i això, creu que els independentistes "poden tenir algun argument financer" a favor i, en contra de la veu majoritària del seu partit, aposta per fer un referèndum amb caràcter vinculant, confiat en la victòria del 'no' a la ruptura, per calmar els ànims i, a partir d'aquí, iniciar una negociació per buscar un encaix de Catalunya dins d'Espanya.

Així ho ha assegurat en una entrevista concedida a Europa Press amb motiu de la publicació del seu llibre 'La falsa bonanza', coincidint amb la recrudescència durant les últimes setmanes del desafiament secessionista a Catalunya.

"Crec, i sé que estic en minoria al meu partit, que s'ha de fer el referèndum vinculant", afirma contundent. Segons la seva opinió, Rajoy o el futur Govern d'Espanya hauria de prendre aquest camí, com va fer el Regne Unit en el cas d'Escòcia.

"Et pot sortir bé o malament, però si no ho fas acabarà sortint malament, perquè impedir a la gent votar és molt difícil d'explicar, sobretot a la gent jove", assegura.

El que va ser últim responsable d'Indústria de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero entre els anys 2008 i 2011 i el responsable del programa econòmic amb què el PSOE va guanyar les eleccions del 2004 parteix de la premissa que es tracta d'un conflicte "emocional".

Sebastián no es creu que als economistes del Govern català els surtin els comptes de la independència. "Jo no m'ho crec, jo crec que la independència és dolenta per a Catalunya i per a Espanya. És un tema emocional i el pitjor que es pot fer és posar-se tossut perquè l'excites", afirma.

Bona part d'aquesta qüestió emocional parteix, segons la seva opinió, precisament d'"haver-se posat tossut portant al Constitucional l'estatut de Catalunya i que aquest el tombés", en un procés que va començar el 2006 a instàncies del PP i que es va completar amb la sentència de l'alt tribunal el 2010.

Per això, Sebastián considera que part de la solució passa per fer el referèndum vinculant. "L'acordes, formules la pregunta i a partir d'aquí estic segur que es guanya, que sortirà el 'no', com a Escòcia. Llavors, d'aquest debat que sorgeix, s'haurà de buscar un encaix per a Catalunya, perquè no se senti maltractada perquè crec que financerament poden tenir algun argument, com el pot tenir Madrid", conclou.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés