Actualitzat 12/02/2015 13:06

JpD defensa el jutge Vidal perquè la Constitució "també empara qui discrepa"

BARCELONA, 7 (EUROPA PRESS)   El portavoz de CiU en el Parlament, Jordi Turull
Foto: EUROPA PRESS

MADRID, 12. (EUROPA PRESS)

L'associació Jutges per a la Democràcia (JpD) ha criticat la proposta d'expulsió de la judicatura del jutge Santiago Vidal, un dels autors de l'esborrany de Constitució catalana, perquè considera que la Carta Magna "empara tant qui defensa el seu contingut com qui discrepa del mateix".

   L'associació, d'orientació progressista, ha defensat l'actuació del magistrat perquè, segons la seva opinió, "la llibertat d'expressió i de creació jurídica permeten fer aportacions que modifiquin l'actual marc constitucional".

   "I més encara quan un magistrat realitza aquestes aportacions en el seu temps lliure, al marge de la seva activitat jurisdiccional", afegeix.

   De fet, el col·lectiu censura que en la proposta d'expulsió, feta pel promotor de l'Acció Disciplinària del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Antonio Jesús Fonseca-Herrero, "de cap manera s'acusa Vidal d'haver vulnerat la Constitució en cap de les desenes de milers de resolucions que ha dictat, sinó que se l'ataca per expressar com a ciutadà les seves opinions sobre el model territorial del nostre país".

   "La proposta d'expulsió per emetre determinades opinions no té precedents al nostre país i resulta obertament desproporcionada. Suposa una lesió greu del principi d'inamovibilitat judicial. I desprèn un inquietant estil autoritari, de falta de respecte a la pluralitat pròpia d'un sistema democràtic, que va en la línia de determinades actuacions del president del CGPJ, Carlos Lesmes", assenyala l'associació.

EL CAS DE LESMES

   El caràcter "marcadament ideològic" de les actuacions del promotor de l'Acció Disciplinària ha quedat evidenciat, segons [JpD], en altres actuacions.

   En aquest sentit, el col·lectiu recorda que, en relació amb la consulta catalana, "Lesmes ha expressat públicament que el dret a decidir no tenia cabuda al vigent text constitucional i no hi ha hagut cap conseqüència disciplinària davant d'aquesta legítima opinió".

   Tot i això, 33 magistrats i magistrades van emetre un manifest en el qual van opinar també legítimament que el dret a decidir era compatible amb la Constitució i el promotor "immediatament va incoar diligències contra aquest col·lectiu de magistrats", en el qual per a JpD va suposar "una manifesta vulneració del principi d'igualtat en l'aplicació de la llei".

   "Les diligències es van mantenir injustificadament durant gairebé un any, per acabar arxivant-se perquè considera que es tractava d'opinions emparades per la llibertat d'expressió, la qual cosa era evident des del primer dia", recorda el comunicat abans d'afegir que el promotor "va reprendre amb matusseria els signants pel seu equivocat punt de vista jurídic, en una actuació que resulta incompatible amb la neutralitat exigible a un òrgan disciplinari".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés