Publicat 03/06/2019 15:50

Chacón reclama al Govern espanyol mesures contra les barreres a la internacionalització d'empreses

Govern catal assegura que "no fa falta" que faci una declaració perqu tornin les empreses
EUROPA PRESS

BARCELONA, 3 juny (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, ngels Chacón, ha reclamat al Govern central que implementi mesures per reduir les barreres amb les quals es troben les empreses a l'hora d'internacionalitzar la seva activitat perqu "moltes d'aquestes barreres no són competncia del Govern".

En declaracions als mitjans després de presentar el Pla d'actuacions per a la supressió de barreres a la internacionalització 2019-2021, la consellera també ha reconegut que hi ha mesures que es poden dur a terme per part de la Generalitat, com la simplificació dels trmits burocrtics i promoure l'increment de les exportacions, per ha assegurat que són problemes que ja estan resolent.

El pla és resultat d'una collaboració público-privada entre la Conselleria, a través de l'agncia Acció, i Foment del Treball, Pimec, Amec, Secartys i el Collegi d'Economistes de Catalunya, que han identificat 20 barreres i 46 actuacions que es podrien fer per facilitar la internacionalització.

Chacón ha concretat que les mesures més urgents a implantar, per part del Govern central, estarien enfocades a facilitar la contractació de talent estranger, i per tant agilitar la concessió de visats i els trmits perqu empreses estrangeres vinguin en missions de prospecció per establir projectes, i ha criticat que els trmits siguin tan difícils i tan perllongats en el temps.

També ha esmentat aspectes que afecten el dia a dia de les empreses, com els fiscals i, a llarg i mitj termini, les inversions en infraestructures com el Corredor Mediterrani, que ha desitjat que algun dia es faci realitat perqu assegura que els agents públics i privats estan "cansats de reclamar-lo".

Com a prioritats de la Generalitat, Chacón ha destacat la de mantenir la competitivitat de l'empreses i la d'incrementar les exportadores fixes, perqu ha explicat que "de les 48.000 companyies que exporten a Catalunya, només 17.200 ho fan de manera regular".

El conseller delegat d'Acció, Joan Romero, ha afirmat que hi ha mesures del Govern que requereixen més temps perqu requereixen d'una dotació pressupostria associada; d'altres que requereixen una modificació normativa, com els temes fiscals, i d'altres que "serien implementables amb eficincia i actuació", com els visats o les duanes, que al seu parer no són tan competitives com les d'altres pasos.

AGENTS ECONMICS

En la presentació també hi han intervingut representants dels agents econmics que han participat en l'elaboració del pla, en concret, hi han intervingut el deg del Collegi d'Economistes de Catalunya, Anton Gasol; el vicepresident de Foment del Treball, Ernest Quingles; el president de Secartys, lex Morales; el president d'Amec, Pere Relats, i el president de Pimec, Josep González.

Gasol ha demanat que es proposi una directiva europea que habiliti ajudes a la internacionalització d'empreses, i ha assegurat que un dels punts febles dels empresaris és la falta de coneixements tcnics, per la qual cosa ha ofert l'ajuda del Collegi d'Economistes en termes formatius.

Quingles ha valorat la creació d'una oficina tcnica per informar i assessorar les empreses sobre les barreres a la internacionalització, ha demanat que es fomenti la innovació, i l'exportació i importació de talent, així com la inversió directa en infraestructures i ha subratllat la necessitat d'augmentar la grandria de les empreses i de fomentar la tornada d'aquelles que van marxar de Catalunya pel context polític la tardor del 2017.

Morales ha apuntat que la digitalització "pot ser una dificultat", perqu els empresaris poden tenir una allau d'informació per no spiguen seleccionar quina els resulta útil, per la qual cosa ha demanat que aquesta oficina tcnica serveixi de filtre.

Per la seva banda, Relats ha emfatitzat els problemes de mobilitat de persones, amb els visats, i de les mercaderies en el procés d'exportació, i ha criticat que els serveis d'inspecció "no són els més eficients d'Europa", perqu considera que haurien de ser més gils.

Finalment, González ha demanat a la consellera Chacón que s'augmenti el pressupost en subvencions de cupons a la internacionalització d'empreses, perqu creu que "la voluntat és molt bona" per part del Govern, per que les pimes necessitarien més incentius.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés