Actualizado 01/09/2015 10:49

La Fundació Isidre Esteve, Picto Connection, el programa Capacitados i Fit&Sit guanyen els premis Aspid a la integració social

L'acte de lliurament dels guardons tindrà lloc el 3 de setembre al Turó de la Seu Vella de Lleida

Lleida (ACN).-

Els guanyadors de la 18a edició dels Premis ASPID a la integració social de persones amb discapacitat -els únics d'aquestes característiques convocats a l'Estat- han estat la Fundació Isidre Esteve (Premi a la Solidaritat), Picto Connection (Innovació), el programa de RTVE 'Capacitados' (Comunicació) i FIT&SIT (Empresa). L'acte de lliurament del guardons, organitzats per l'Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID), tindrà lloc el 3 de setembre, a partir de les 19h, a la Seu Vella de Lleida. L'objectiu d'aquests premis és donar suport i fer visible la tasca d'entitats, institucions o persones físiques en favor de la normalització social de les persones amb discapacitat.El Premi ASPID a la Solidaritat ha recaigut en la Fundació Isidre Esteve. La voluntat de la fundació és donar suport i impulsar projectes que tinguin com a objectius la millora de la mobilitat de les persones amb alguna discapacitat física o mobilitat reduïda i normalitzar al màxim el seu dia a dia; utilitzar l'esport com a eina de motivació i superació; contagiar l'optimisme i l'esperit de superació de l'Isidre Esteve a persones amb lesió medul·lar i altres col·lectius amb situacions complicades; contribuir a la investigació mèdica sobre la lesió medul·lar i promoure la participació de persones amb discapacitats físiques en esdeveniments esportius.

El Jurat ha decidit atorgar el premi en considerar que els seus objectius persegueixen la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat física, utilitzant l'esport com a eina de motivació i superació.

El Premi ASPID a la Innovació ha estat per a la tasca desenvolupada per Picto Connection, que és un software de comunicació intel·ligent dirigit a persones que o bé per un trastorn neurològic, una malaltia o un accident no poden comunicar-se, o no ho poden fer de manera efectiva. Aquest software revolucionari parteix d'una anàlisi neuropsicològica del pacient a través d'una sèrie de preguntes. A partir de l'anàlisi, s'autogenera automàticament una eina de comunicació en funció de la patologia i les necessitats de cada usuari. L'eina no només té en compte si l'usuari té, per exemple, autisme, paràlisis cerebral o ha patit un ictus, sinó que considera cada una de les necessitats específiques que desencadena cadascú.

El Jurat ha atorgat el premi en considerar que no hi ha cap precedent en software encarat en aquest àmbit, sent la iniciativa de Picto Connection pionera en el foment de software accessible.

El Premi ASPID a la Comunicació ha correspost al programa de RTVE 'Capacitados', que evidencia el talent de les persones amb discapacitat en l'àmbit laboral i deixa enrere els estereotips als què s'enfronten amb un enfocament allunyat del paternalisme i la condescendència. 'Capacitados' és un exemple d'accessibilitat universal ja que ofereix audiodescripció per a persones cegues i deficients visuals, subtitulació (al teletext) i interpretació en llengua de signes en la reemissió. A més, el programa ha servit per conscienciar els empresaris sobre el talent i les capacitats que tenen les persones amb discapacitat per exercir un lloc de treball.

El Jurat ha decidit premiar Juan Nonzioli com a creador del programa 'Capacitados' per posar en relleu el talent de les persones amb discapacitat en l'àmbit laboral.

El Premi ASPID a l'Empresa ha estat per a FIT&SIT. La dissenyadora Rut Turró va crear l'empresa de moda Fit&Sit, amb l'objectiu d'oferir dissenys funcionals per a persones amb mobilitat reduïda, sense renunciar a la moda i a sentir-se atractiu. L'empresa va arrencar el 2010 arran de les nombroses peticions d'amics que buscaven roba per a gent gran amb problemes de mobilitat, ja que al mercat tot està dissenyat per estar dret. Fit&Sit no va trigar a posar-se a dissenyar uns pantalons còmodes i fàcils de posar. Per això, les butxaques són de mentida i tenen uns tiradors ocults per pujar i baixar cremalleres, o botons imantats per als qui tenen dificultats per cordar-se.

El Jurat ha considerat que l'empresa desenvolupa una tasca molt important en el disseny de roba funcional per a les persones amb mobilitat reduïda.

Cerimònia de lliurament dels premis

La cerimònia de lliurament dels premis serà el dijous, 3 de setembre, a partir de les 19h, a la Seu Vella de Lleida. Comptarà amb la presència, entre altres, de Felip Puig, conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya; Àngel Ros, alcalde de Lleida; Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida; María José Invernón, presidenta del Consell Comarcal del Segrià, i Bibiana Bendicho, presidenta de l'associació ASPID.

En les 17 edicions anteriors han estat guardonats l'Institut Guttmann de Barcelona (1998); Fira de Lleida (1999); la Fundació ONCE (2000); el Patronat del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (2001); l'Institut de Biomecànica de València (2002); el Fòrum Europeu de la Discapacitat (2003); el Doctor Bernat Sòria Escoms (2004); Francisco Martín Frías, director General de MRW (2005); Televisió de Catalunya, SA (2006); l'associació de Minusvàlids Físics Federats de Girona MIFAS (2007); la Universitat de Lleida (2008); la Confederación Galega de Persoas con Discapacidade (2009); el restaurant Dans le noir?, el grup musical Ambaparà, l'escriptor Màrius Serra i Caixa de Sabadell (2010); la Fundació Johan Cruyff, Pol Sud Sense Límits, l'Obra Social Ibercaja i INDRA (2011); el Club Tennis Taula Borges, Electrònica Saltó, un treball-projecte sobre 'Integració social a través de l'esport: Discapacitats' i BJ Adaptaciones (2012); el Parc Natural del Delta de l'Ebre, Teresa Perales, Sada Catalunya i Parasky Games (2013), i el Grup Pastificcio, la Coordinadora de Persones amb Discapacitat Física i/o Orgànica de Bizkaia (FEKOOR), la Federació ECOM i Empar Rovira (2014).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés