Actualizado 05/03/2015 12:56

El Consell Escolar de Catalunya recomana no prohibir els telèfons mòbils a les aules i aprofitar-ne el seu potencial educatiu

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'òrgan ha aprovat un document amb orinetacions als centrse sobre com gestionar l'ús de les noves tecnologies als centres educatius

L'Hospitalet de Llobregat (ACN).-

L'ús dels mòbils entre els infants és cada vegada més estès i la presència a l'aula és indiscutible. Per això, el Consell Escolar de Catalunya creu necessari 'comptabilitzar' l'ús de les tecnologies i l'ensenyament i ha elaborat un document on demana no prohibir els dispositius mòbils als centres escolars. Des del Consell Escolar es defensa que una prohibició indiscriminada podria suposar restringir el dret i les oportunitats dels infants i adolescents establerts per llei i a més, assegura que contradiu l'objectiu curricular d'assoliment de competències digitals. El Consell Escolar creu que cada centre ha d'adoptar normes que ensenyin a fer un bon ús i a evitar les molèsties que poden ocasionar.En el document aprovat pel Ple del Consell Escolar de Catalunya aquest dimecres, l'òrgan destaca els avantatges que suposen les tecnologies mòbils per a l'aprenentatge i el potencial que poden desenvolupar en els estudiants. Reconeix que, els dispositius mòbils estan presents a totes les llars, pràcticament i que per aquest motiu, les escoles s'han d'adaptar i buscar la manera òptima d'utilitzar-los. En aquest sentit, el Consell escolar ha aprovat precisament aquest document per la necessitat de 'comptabilitzar la utilització de les tecnologies mòbils en les activitats d'ensenyament i aprenentatge'.

Per aquest motiu, i després que els darrers temps s'hagi debatut sobre la idoneïtat de prohibir la presència de mòbils a les aules, per evitar-ne un mal ús que promogui distraccions dels estudiants, el Consell escolar fa una sèrie de reflexions que conviden a la comunitat educativa a analitzar el fenomen, ja que segons l'organisme, cap mesura impedirà que la major part da l'alumnat continuí incrementat l'ús de les tecnologies per al lleure, l'aprenentatge, la informació i la comunicació.

Així, per exemple, considera que la prohibició 'indiscriminada' dels mòbils en els centres educatius restringiria el dret de qualsevol infant o adolescent a ésser considerat un ciutadà o ciutadana, tal i com regular la Llei dels drets i les oportunitats en la infància i adolescència. A més, el Consell Escolar de Catalunya considera que la prohibició 'total' dels dispositius al centre per evitar les problemàtiques que se'n poden derivar es 'contradiu' amb els objectius curriculars vinculat a l'assoliment de la competència digital.

Per això, en el document aprovat aquest dimecres, es recalca que els alumnes, com a usuaris, han de ser conscients de 'què es pot fer i què no', i per aquest motiu, la incorporació dels dispositius a les aules ha de ser una 'oportunitat' per presentar orientacions sobre el seu bon ús. En aquest sentit, el Consell Escolar creu que un ús 'disruptiu' dels mòbils als centres poden generar molèsties de diferent tipus, com l'inoportú avís sonor' o la vulneració del dret de la intimitat i a la pròpia imatge, o el ciberassetjament. Les normatives que han d'elaborar cada centre haurien d'anar encaminades a evitar aquest tipus de conseqüències i remet l'autonomia de cada centre, que preveu la LEC per assegurar equitat i excel·lència, a l'hora d'adoptar una visió determinada de la tecnologia.

El Consell Escolar de Catalunya també destaca que el fet que un alumne tingui un telèfon mòbil implica una autorització 'implícita' dels pares, que l'han comprat i en paguen les despeses. Per això, recalca que la responsabilitat del mal ús d'aquests telèfons i els seus serveis, per part de menors de 14 anys, recau legalment en els pares o tutors que n'han autoritzat l'ús.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés