Actualizado 23/12/2014 12:33

CCOO reclamarà el 2015 que els increments de productivitat repercuteixin en els salaris dels treballadors

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El sindicat també reivindicarà que el salari mínim interprofessional arribi als 800 euros en dos anys

Barcelona (ACN).-

El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha avançat aquest dimarts que una de les estratègies de reivindicació sindical de cara al 2015 serà que els increments de productivitat de les empreses en els darrers anys repercuteixin en els salaris dels treballadors. Durant una roda de premsa de balanç del 2014, Gallego ha assenyalat que l'economia ha registrat un increment de la productivitat "brutal" que no s'està reflectint en les condicions laborals dels treballadors. El líder de CCOO ha apuntat que reclamarà al Govern que detalli les dades macroeconòmiques sectorials perquè treballadors i empreses puguin debatre amb coneixement de causa sobre el repartiment dels beneficis.Gallego ha avançat que CCOO centrarà la seva acció durant el 2015 en recuperar drets dels treballadors, millorar les condicions de treball i de vida i treballar en la recuperació econòmica. En aquesta línia, CCOO reclamarà un creixement dels salaris dels treballadors, que incorporin els guanys de productivitat dels darrers anys, i que es converteixi en un element de contribució a la recuperació econòmica a través de la demanda interna. Aquesta demanda s'haurà de concretar sector per sector i amb acords plurianuals.

Si hi ha bloqueig en les meses de negociació, el sindicat apostarà per mobilitzacions laborals específiques, que confluiran si la situació de bloqueig s'estén a diversos sectors, una estratègia que va funcionar en el conflicte sobre la ultraactivitat dels convenis, ha apuntat Gallego. "Volem mantenir vius tots els convenis", ha sentenciat el secretari general de CCOO durant la roda de premsa.

CCOO també vol abordar durant el 2015 els problemes de parcialitat i temporalitat laboral, així com apostar pel diàleg social en reivindicacions com la renda social de ciutadania, un cop ha considerat que la renda mínima d'inserció (RMI) està "esgotada", o l'establiment d'una fiscalitat més justa. Gallego també ha indicat que el sindicat vol reivindicar que "el dret a decidir sigui un element de radicalitat democràtica per poder opinar sobre serveis públics com la sanitat o l'educació".

Salari mínim de 800 euros

Gallego també ha explicat que CCOO defensarà que el salari mínim interprofessional (SMI) augmenti fins els 800 euros en dos anys. La reclamació seria que l'SMI s'incrementés un 12,5% el 2015 i un 11,5% el 2016. El líder de CCOO ha recordat que, segons els estàndards europeus, l'SMI a l'Estat hauria d'estar en els 900 euros, tenint en compte la renda mitjana de l'economia espanyola. Gallego ha recordat que l'impacte de la mesura per les empreses seria moderat, ja que només l'1,5% dels treballadors perceben l'SMI, però ha assegurat que la mesura afectaria positivament la negociació col·lectiva o la protecció social, on l'SMI actua com a "referència".

CCOO es consolida el 2014 com el sindicat majoritari de Catalunya

En aquest context, Gallego ha celebrat que CCOO s'ha consolidat com el sindicat majoritari de Catalunya i que la caiguda de l'afiliació dels darrers anys s'està desaccelerant. El líder de CCOO ha assegurat que la majoria de les baixes d'afiliació són per pèrdua d'ocupació o de cobertura social per part dels treballadors. Gallego també ha assenyalat que la celebració del 50è aniversari de CCOO ha servit com a acte de "reivindicació" del sindicat.

En aquest sentit, Gallego s'ha mostrat "preocupat" per l'aparició del sindicat Som (vinculat a Podem) "en la mesura que els treballadors no s'organitzin en els centres de treball" i sí a través d'una "estructura externa" a les empreses. Tanmateix el representant sindical s'ha mostrat tranquil, ja que "de moment els treballadors han anat revalidant la majoria de CCOO als centres de treball" i ha assegurat que el seu sindicat no manté contactes formals amb Podem ni amb Som.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés