Publicado 30/03/2015 18:19

Una de cada quatre adults dorm menys de les set hores recomanades

Salut recorda la importància de dormir les hores necessàries amb motiu del canvi d'horari i edita un decàleg de consells saludables

Barcelona (ACN).-

Una de cada quatre persones dorm menys de les hores recomanades a Catalunya. Les dones i les persones grans són el col·lectius més afectats. Concretament, segons dades de l'Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) del 2013 del Departament de Salut, un 27,8% de la població adulta dorm menys de les 7 hores recomanades. D'aquest percentatge, un 25,5% correspon als homes i un 30% de les dones. Per edats, mentre que el 21,1% de les persones de 18 a 44 anys dorm poc, és el grup de majors de 65 anys el que compleix menys les recomanacions, ja que un 40,1% no arriba a les 7 hores. L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha editat un decàleg amb les principals recomanacions per aconseguir un son reparador.El nombre d'hores recomanades varia segons l'edat i les dades mostren que un 24,7% dels menors de 14 anys dorm menys de 9 hores cada dia aconsellables en infants i adolescents. Les persones de classe social més baixa dormen menys (un 32,3% no compleixen les recomanacions, enfront d'un 24,7% de les de classe alta). Dades de la mateixa enquesta mostren que un 7% de la població adulta ha pres algun medicament per al son en els darrers 2 dies.

Segons apunta el Departament de Salut, no dormir les hores necessàries s'associa a tenir excés de pes -29,4% de les persones amb excés de pes no dormen les hores necessàries, enfront del 23,3% de les que tenen pes normal-, tenir depressió o ansietat -40,6% enfront del 25,0%-, diabetis -39,4% enfront del 26,7%-, hipertensió arterial -37,4% enfront del 24,4%- i antecedents d'infart -41,2 % enfront del 27,4%- o haver partit una lesió no intencionada en els 12 mesos previs -31,3% enfront del 27,4%-.

El son reparador ajuda a mantenir una vida saludable i a tenir un bon rendiment i un millor estat d'ànim durant el dia. El departament remarca que dormir profundament és un dels pilars de la salut, juntament amb una alimentació equilibrada i la realització d'activitat física regular.

Els tres elements claus d'un son de bona qualitat són la duració -la durada del son hauria de ser suficient per llevar-se descansat i alerta al dia següent-, la continuïtat -els cicles del son haurien de ser sense interrupcions- i

la profunditat -el son ha de ser prou profund per ser reparador i vigoritzant-.

La majoria dels trastorns del son són prevenibles o tractables. Les preocupacions, la falta d'activitat física i l'ús creixent de les noves tecnologies a la llar, vinculades a l'entreteniment o a la feina, són causes importants, i cada cop més freqüents, de problemes de son. Per aquest motiu, l'Agència de Salut Pública de Catalunya acaba d'editar un decàleg de consells per dormir saludablement que aporten tot un seguit de recomanacions que poden ajudar a la major part de la població a cuidar aquest aspecte de la seva salut.

En aquest sentit, el Departament subratlla que és molt important tenir en compte que les hores necessàries varien molt segons l'edat i que en la infància i l'adolescència les hores dedicades a dormir són fonamentals per a un bon desenvolupament. Una bona rutina, fer activitat física saludable i menjar adequadament, disposar d'un dormitori relaxant i evitar els dispositius electrònics abans d'anar a dormir, formen part de les recomanacions principals.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés