Actualitzat 05/12/2014 10:49

Videojocs, com educar jugant

Videojuegos
Foto: THINKSTOCK

MADRID, 5 (EUROPA PRESS)

Avui dia, els videojocs s'han convertit en una forma d'entreteniment per a milions de nens. Molts són els que adverteixen sobre els efectes negatius de passar llargues hores asseguts davant de la consola, aïllats de la realitat. Tot i això, els videojocs també poden ajudar els nens en el seu desenvolupament intel·lectual i emocional i alhora poden ser una forma divertida perquè pares i fills visquin les noves tecnologies junts.

10 ASPECTES EDUCATIUS DELS VIDEOJOCS

   1.  Font d'imaginació i creativitat. Gran part de les vegades els videojocs recreen un món fictici en què els personatges, la història i els escenaris no existeixen en el món real. Aquesta ficció permet als nens millorar el desenvolupament de la imaginació i la creativitat i alhora fomenten la memòria i estimulen l'atenció.

   2.  Fomenta les habilitats socials. La pròpia interacció entre els personatges i l'obligació implícita de molts videojocs de participar dos o més jugadors, pot convertir "l'estona de la consola" en un bon moment per passar-ho amb amics amb els quals es comparteix una afició i amb els quals els nens tindran l'oportunitat de desenvolupar les seves habilitats socials.

   3.  Augmenta la destresa. L'augment de la dificultat en un videojoc augmenta en paral·lel al de la destresa necessària per superar-lo. Així, a més de ser una bona manera per desenvolupar diverses capacitats, és una forma d'augmentar la confiança i autoestima del nen que veu com és capaç de superar-se a poc a poc.

   4.  Desenvolupa el raonament. Els jocs d'estratègia, per exemple, obliguen els nens a desenvolupar el raonament per resoldre problemes i trobar solucions. És una forma, fora de l'àmbit acadèmic, de desenvolupar en els nens la capacitat de pensar.

   5.  Augmenta l'orientació espacial. La presència de les tres dimensions en alguns jocs implica adquirir un domini de l'orientació a l'espai que permetrà el nen millorar la seva visió espacial d'una manera senzilla, efectiva i gairebé inconscient.

   6.  Millora la capacitat d'atenció. El temps que els nens passen davant de la consola és un temps d'absoluta concentració que pot afavorir que, més tard, aquesta capacitat adquirida s'extrapoli a altres situacions, com, per exemple, atendre a casa. Evidentment, no cal oblidar que la sobreexposició generarà precisament l'efecte contrari en el nen, reduint la seva atenció a la resta d'estímuls.

   7.  Incrementa la coordinació visomotora. Els videojocs permeten als jugadors coordinar entre allò que veuen i el que ells han de fer, és a dir, millorar la coordinació visomotora. Així, a part dels exercicis que normalment els nens faran a l'escola per millorar-la, els videojocs es presenten com a una efectiva manera per incrementar-la.

   8.  Contribueix a la resolució de conflictes i a la presa de decisions. Moltes vegades, els nens, en una situació real, són incapaços de prendre decisions per por a les conseqüències en cas d'error. Així, tot i que diferenciant ficció i realitat, els videojocs es mostren com a una excel·lent plataforma per fomentar la capacitat de resoldre problemes quotidians i la recerca de possibles solucions o respostes.

   9.  Els videojocs com a temps d'oci. Els videojocs han de ser entesos com un moment de dispersió per al nen i entendre'ls com un temps per a l'oci digital. Així, introduir els videojocs com a un temps d'oci en el qual a més s'aprèn, i en què, evidentment, no es pot invertir la totalitat del temps, serà una forma al mateix temps d'educar els nens en una correcta distribució del seu temps lliure.

   10. Obliga a complir unes normes. A més de les normes d'ús que conté cada videojoc que faran al nen assumir certs límits, les pròpies normes que estableixen els pares pel que fa al seu ús, fomentaran en el nen el valor de la responsabilitat i li ensenyaran que ni tot el temps és d'oci ni tot l'oci són videojocs.

5 CONSELLS PRÀCTICS QUE ELS PARES HAN DE SEGUIR AMB ELS VIDEOJOCS

   1.  Un moment per passar temps amb el teu fill. Jugar amb el teu fill, a més de ser una bona excusa per passar el vostre temps junts, és una manera de poder controlar el contingut dels videojocs amb els quals el teu fill passa el seu temps.

   2.  Estableix unes normes i límits. En comptes de prohibir l'ús dels videojocs al teu fill, cal definir unes normes, explicar-li les conseqüències d'incomplir-les i ser constant en la seva aplicació. Així, progressivament el nen adquirirà autocontrol.

   3.  Utilitza el control parental. Si et preocupen els continguts inadequats, pregunta als experts i, si la consola t'ho permet, activa el Control Parental.

   4.  Juga amb el teu fill. Jugar és molt més senzill del que sembla. Encén la consola i deixa que el joc et vagi guiant: així podràs compartir aquesta experiència amb els teus fills.

   5.  Familiarítza't amb les noves tecnologies. Els videojocs poden ser una forma amena en què pares i fills s'aproximin a les noves tecnologies junts.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés