Actualitzat 11/03/2015 11:14

Quan les relacions tòxiques són part de la família

Familia discutiendo, coche, paciencia, perderse, ruta
Foto: GETTY//INGRAM PUBLISHING

MADRID, 11 Mar. (INFOSALUS)

   La família és un sistema compost per membres de diferents edats, sexes i generacions que comparteixen normes, formes i expectatives i els integrants de les quals estan units a més per la intimitat i l'afecte. Fixar límits saludables en la convivència pot ajudar al fet que les relacions amb la família política, però també amb la biològica, arribin a bon port esquivant les inevitables tempestats.

   Segons explica a Infosalus Laura Rojas-Marcos, psicòloga i autora de 'La familia. De relaciones tóxicas a relaciones sanas' (Grijalbo, 2014), la família biològica i la política ens són imposades, ja que no les triem com sí que fem amb els amics o la parella i aquesta imposició podem acceptar-la o resignar-nos-hi però en qualsevol cas requereix un procés d'adaptació.

   L'autora assenyala en el seu text sobre l'evolució de la família a Occident des del passat segle que aquesta ha passat de ser una estructura jeràrquica i rígida, en la qual l'home prevalia íntegrament sobre la dona, a una estructura familiar més flexible i en la qual existeix més igualtat entre els sexes.

   Dins d'aquest model general, la psicòloga assenyala que hi ha famílies més obertes a canvis i altres més rígides, en les quals en les seves formes més extremes hi sol haver un model basat en un ús del poder molt intens i que fa difícil conversar, expressar i escoltar idees i desitjos i l'expressió dels sentiments. En aquests casos es contraposa la moderació de ser rigorós i ordenat enfront d'exigències i demandes excessives.

   "En les famílies més rígides hi ha més conflictes enfront del poder familiar i més relacions tòxiques mentre que les més obertes, malgrat mantenir una estructura i un ordre en els missatges i expectatives, s'adapten millor als canvis familiars que se succeeixen al llarg de la vida", assenyala Rojas Marcos.

CLAUS PER FRENAR LES RELACIONS FAMILIARS TÒXIQUES

   Els motius de conflictes es fonamenten en la lluita de poder, el sentiment de dret i la falta de límits. Les persones que no saben on són els límits no tenen en compte les necessitats de l'altra persona. Segons apunta Rojas Marcos, en la majoria dels casos es dóna la culpa a la família política quan hi ha moltes ocasions en les quals la parella no permet que aquesta esfera de la vida del seu company s'integri en el dia a dia.

   "Som éssers territorials i possessius, si ens sentim envaïts reaccionem i podem expressar-ho amb paraules o gestos però de no ser així s'acaba interioritzant i es creen sentiments de rebot que finalment condueixen al distanciament, la falta d'interès o a una explosió emocional no desitjada", aclareix l'autora.

   Rojas-Marcos apunta a Infosalus algunes de les claus de la comunicació i les habilitats socials perquè la relació amb la família política i biològica progressi des de les situacions tòxiques a una convivència més amable:

   * Empatia: posar-se en el lloc de l'altra persona i ser sensible a l'altre facilita les relacions, però això no significa ser submís i cedir quan no es desitja fer-ho. Escoltar l'altre suposa a més estar preparat davant la possibilitat de no arribar a un acord sobre les idees i concloure que és possible aquest desacord i conviure amb respecte malgrat això.

   * Respectar els espais i els temps: això suposa tenir capacitat per tolerar la frustració i estar preparat per acceptar un no. "En les relacions familiars es donen per fet coses en les quals no hi ha acord. Si s'entra sense avisar a casa d'un fill o es fa una trucada a destemps cal estar preparats per rebre una resposta que podria no agradar-nos i que marqui els límits de la relació".

   * Cuidar les formes: és molt important expressar el que un pensa amb educació i en fer-ho ser considerat amb l'altre. La psicòloga ha encunyat el terme fictici de 'sincericida' per fer referència al familiar que diu tot el que pensa sense filtres, que considera la seva percepció per sobre de qualsevol altra i que per això pot crear molts problemes en les relacions familiars.

   Per neutralitzar aquestes actituds tòxiques Rojas-Marcos suggereix posar límits, no perdre el control, transmetre que el que s'està dient ocasiona dolor emocional i prendre distància emocional, ja que, si no s'actua, al final aquestes persones són capaces de portar-nos al seu terreny donant lloc a situacions molt desagradables.

   * Ser assertiu: frenar les lluites de poder, la invasió de l'espai íntim o modular el sentiment de dret que alguns membres de la família mostren passa per posar límits, cosa que s'aconsegueix si s'utilitza l'assertivitat en la comunicació.

   "Dir 'no puc' o 'no vull' forma part d'una actitud assertiva que en la nostra cultura llatina no es domina tan bé com en l'anglosaxona en la qual dir 'No' sembla ser més senzill. Cal sentir-se segur d'un mateix per dir 'No' i per tolerar la frustració que es genera quan la persona no accepta aquest 'No' per resposta", aclareix Rojas-Marcos sobre aquesta habilitat social.

   * Les paraules màgiques 'per favor' i 'gràcies': són expressions d'amabilitat que ajuden molt a posar educació en les relacions personals. "Amb el 'per favor' expressem consideració cap a la persona i en donar les gràcies valorem l'esforç d'un gest amable o de consideració cap a nosaltres", apunta la psicòloga, que en el seu text expressa com ambdues expressions ajuden a enfortir les relacions personals i a estrènyer els llaços mostrant respecte pel temps, l'esforç, la consideració i el treball d'un altre.

   * Paciència: aquesta habilitat està associada a la tolerància a la frustració que va unida a la capacitat per esperar. Les persones impacients solen ser impulsives i actuar més que pensar, la qual cosa porta en moltes ocasions al conflicte. Si bé és important reflexionar abans d'ocasionar un enfrontament, hem de ser conscients que som éssers emocionals, així que Rojas-Marcos apel·la a la necessitat d'aprendre a gestionar les emocions i adquirir habilitats comunicatives per triar bé les paraules que s'aboquen en una relació.

   La psicòloga conclou que enfront dels 'vampirs emocionals' que existeixen en tota família i que produeixen sensacions de malestar i perjudiquen la nostra estabilitat emocional el més important és saber identificar-los i protegir-nos prenent distància física i emocional.

   "Sempre cal intentar resoldre i arreglar les coses parlant però quan ja no es pot seguir parlant cal prendre una decisió i acceptar el que va associat a ella", conclou Rojas-Marcos sobre la relació amb les persones més tòxiques del nostre entorn.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés