Actualitzat 11/02/2015 12:41

La migdiada repara els efectes de dormir poc

Alergia. Campo. Siesta. Descansar. Tumbarse. Dormir.
Foto: THEDOCTORS

MADRID, 11 Feb. (INFOSALUS) -

Fer una becaina després de menjar és un luxe a l'abast de molt pocs, tot i això els beneficis per a la salut de la migdiada ens porten a pensar que s'hauria d'estandarditzar i convertir en una rutina nacional. Fins i tot l'Agència Espacial Nord-americana (NASA) s'ha fet eco dels seus beneficis que van des de la disminució dels riscos cardiovasculars a l'alliberament de tensions, l'augment de la capacitat de concentració i el reforç de l'estat d'alerta.

   A més, segons una investigació publicada aquest dimecres, una migdiada curta pot ajudar a alleujar l'estrès i enfortir el sistema immunològic. En concret, pot contrarestar els efectes perjudicials de la restricció del son perquè ajuda els sistemes immunològic i neuroendocrí a recuperar-se.

    L'estudi, que ha estat publicat a 'Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism', ha estat fet per la Societat Americana d'Endocrinologia en homes que havien dormit només dues hores durant la nit anterior. Han pres com a base les dades que gairebé tres de cada deu adults dormen una mitjana de sis hores o menys per nit, segons l'Enquesta Nacional de Salut dels Estats Units.

   Dormir poc és reconeix com un problema de salut pública perquè pot contribuir a reduir la productivitat, com també provocar accidents de vehicles i industrials, segons els Centres nord-americans per al Control i la Prevenció de Malalties. A més, les persones que dormen molt poc són més propenses a desenvolupar malalties cròniques com obesitat, diabetis, hipertensió i depressió.

   "Les nostres dades suggereixen que una migdiada de 30 minuts pot revertir l'impacte hormonal d'una nit de mal son", subratlla un dels autors de l'estudi, Brice Faraut, científic de la Universitat de París Descartis-Sorbonne Paris Cité (França). L'estudi va concloure que la migdiada pot restaurar biomarcadors de salut neuroendocrina i immune a nivells normals.

   Durant una sessió, els homes es van limitar a dormir dues hores durant una nit. A l'altra sessió, els subjectes van fer dues migdiades de 30 minuts després d'haver dormit només dues hores la nit anterior. Cadascuna de les tres sessions diàries va començar amb una nit en la qual els subjectes van passar vuit hores al llit i va concloure amb una nit de recuperació de somni il·limitat.

   Els investigadors van utilitzar un estudi aleatori creuat dissenyat per examinar la relació entre les hormones i el somni d'un grup d'11 homes sans entre les edats de 25 i 32 anys. Els homes es van sotmetre a dues sessions de proves del son a un laboratori, on els àpats i la il·luminació estaven estrictament controlats.

ES VA INVESTIGAR ORINA I SALIVA

   Els investigadors van analitzar l'orina i la saliva dels participants per determinar que la falta de son i de dormir la migdiada altera els nivells hormonals. Després d'una nit de somni limitat, els homes van tenir un augment de 2,5 vegades als nivells de norepinefrina, una hormona i neurotransmissor involucrat en la resposta del cos a l'estrès i que eleva la freqüència cardíaca del cos, la pressió arterial i el sucre en sang.

   Els científics no van veure canvis en els nivells de norepinefrina quan els homes feien la migdiada després d'una nit de son limitat. La falta de son també afecta els nivells de interleucina-6, una proteïna amb propietats antivirals que es troba a la saliva de les persones. Els nivells van caure després d'una nit de son restringit, però es van mantenir normals quan es va permetre als subjectes dormir la migdiada, el que suggereix que les migdiades poden ser beneficioses per al sistema immunològic.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés