Publicat 20/02/2019 18:01

L'Ajuntament de Barcelona va intervenir en 1.200 desnonaments el 2018 i demana ser avisat abans

La tinent d'alcalde Laia Ortiz
EUROPA PRESS

Demana millorar l'eficcia contra els narcopisos i planteja informar des de la Ciutat de la Justícia

BARCELONA, 20 febr. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona va intervenir l'any passat en 1.270 processos de desnonament, i en menys del 20% dels casos va ser notificat en una etapa inicial en la qual pogués prendre mesures preventives per evitar-ho, ha explicat la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz.

Ha criticat, en declaracions als mitjans després d'una reunió sobre el protocol sobre desnonaments al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que l'Ajuntament va ser alertat de la resta de casos al final del procediment --sense temps suficient per buscar mesures preventives--, i que el 60% van ser notificacions d'assistncia en la comitiva judicial que executa l'ordre.

Ortiz ha explicat que van comptabilitzar l'any passat 505 casos en qu es va actuar de manera preventiva i es van resoldre positivament, i en 250 van lliurar les claus abans del desnonament, la qual cosa constata que una intervenció primerenca dels serveis socials permet que el procés sigui "menys traumtic".

Per aquest motiu, ha demanat que els jutjats comuniquin al consistori tots els casos de desnonament que s'admeten a trmit des del principi del procediment, per donar més temps als serveis municipals per actuar de manera preventiva, i no com una urgncia, a la qual cosa condiciona la prrroga d'aquest protocol.

L'assumpte tornar a abordar-se d'aquí a dos mesos en una nova trobada de la comissió de seguiment del protocol, que reuneix peridicament diversos representants de les institucions que el van signar el 2013: el TSJC, l'Ajuntament, la Generalitat, el Collegi de l'Advocacia de Barcelona (Icab) i el de Procuradors dels Tribunals de Barcelona.

A més, si s'actua des de la prevenció, la despesa mitjana per als serveis socials és de 998 euros per cas, mentre que augmenta a 3.336 euros si ja s'ha perdut l'habitatge, per la qual cosa volen prioritzar la via de la prevenció, també estudiant la possibilitat que l'Ajuntament pugui informar en un espai de la Ciutat de la Justícia els afectats per aquests procediments que hi acudeixin per fer trmits judicials, un oferiment que se'ls ha fet des del TSJC, segons ha informat l'alt tribunal catal.

NARCOPISOS

També ha demanat un protocol específic per a ocupacions pernicioses --les que generen un impacte negatiu en l'entorn, com narcopisos i altres activitats illícites--, per actuar coordinadament i permetre que l'Ajuntament avisi de casos prioritaris ---en alertar d'un a Trinitat Vella li van respondre que no estava habilitat per a aix, ha explicat--.

Volen que es permeti agrupar diverses causes perqu les ordres de desallotjament de pisos d'un mateix edifici puguin executar-se conjuntament en un mateix dia, per millorar la seva efectivitat, ha explicat Ortiz, que també ha plantejat la necessitat de modificar el rgim de comunicacions entre els agents implicats en casos de desnonaments i aclarir les funcions dels equips municipals.

DESNONAMENTS AMB DATA OBERTA

Els lletrats municipals han recordat que els desnonaments amb data oberta vulneren els compromisos internacionals en matria de Drets Humans assumits per l'Estat espanyol, i han alertat que s'han incrementat el 2018: en van haver 55 durant l'any ---van afectar 111 adults i 82 menors--, mentre que el 2017 en van haver vuit, i van afectar 13 adults i sis menors.

El deg del Collegi de Procuradors, Ignacio López, ha assegurat en declaracions als mitjans abans d'Ortiz que més de la meitat dels desnonaments de l'any passat es van haver de suspendre en alguna ocasió, i que entre 150 i 200 es van haver de posposar per l'actuació de plataformes i activistes, segons ell.

Ha dit que s'han de respectar els drets dels propietaris --que ha recordat que no només grans tenidors, sinó també particulars-- i que s'han de poder complir les resolucions judicials, per la qual cosa en casos com a aquest el jutge ha d'optar per un desallotjament amb data oberta, segons ell, que ha criticat que l'Ajuntament no té prous habitatges socials.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés