Actualitzat 23/05/2014 16:13

La Favb demanarà la dimissió de Boi Ruiz i Mas-Colell si no defensen la sanitat pública

La Favb pide la dimisión de Boi Ruiz y de Mas-Colell
Foto: EUROPA PRESS

BARCELONA, 23 (EUROPA PRESS)

   La Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (Favb) ha manifestat aquest divendres en roda de premsa que demanarà la dimissió del conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz i Garcia, i del d'Economia, Andreu Mas-Colell, si no defensen la sanitat pública.

   El president de l'entitat, Lluís Rabell, ha explicat que fins ara "les reivindicacions no han arribat a cap port", i que a partir d'ara l'entitat passarà a l'acció i lluitarà perquè no desmantellin una sanitat que era rendible.

   Aquesta posició l'ha exemplificat l'ocupació de la Conselleria de Salut de Barcelona, on a les 11.30 hores han irromput entre 20 i 30 persones de diferents associacions --com a integrants de la Favb i dels 'Iaioflautes'--, més algunes desenes més que esperaven al carrer, per fer arribar el seu missatge al conseller.

   El president de la Plataforma pel Dret a la Sanitat Pública, Pep Martí, s'ha expressat en la mateixa línia, i a títol de metge jubilat ha postulat que "la sanitat ha tocat fons i pot esfondrar-se".

   Per il·lustrar la seva afirmació, ha assenyalat que durant tres anys s'ha retallat el pressupost de la sanitat pública un 16%, i ha explicat que el deute que van generar els hospitals el 2013 agreujarà la situació, ja que a les retallades programades s'hi restarà el deute de l'any passat, el qual redueix els diners totals.

   "Boi Ruiz fa un flac favor a Catalunya", ha sentenciat, i ha afegit que si la Generalitat vol iniciar un procés sobiranista, el poble no el seguirà amb il·lusió si es retalla en sanitat.

   El metge de l'Hospital de Bellvitge Roger Bernat ha explicat que les retallades no es deuen només a la crisi, sinó que "és un problema d'ineficiència social i econòmica que fa anys que dura", i que tancar llits i plantes d'hospitals no és la solució per estalviar perquè les retallades acaben sortint cares i tenen un impacte lesiu per a la societat.

   Com a exemple, ha recordat el cas d'una dona que l'Institut Català de Salut (ICS) haurà d'indemnitzar amb 950.000 euros a causa de les greus lesions neurològiques derivades d'una operació de columna que se li va fer el 2007, després de figurar dos anys i dos mesos en llista d'espera tot i que la seva malaltia era greu.

HOSPITALS PRIVATS

   Martí ha criticat a més la gestió de la Conselleria en assenyalar que si bé s'ha retallat en tres anys entre un 10% i un 15% del pressupost en els centres públics, s'ha augmentat un 78,6% els fons destinats als hospitals concertats i privats amb ànim de lucre, com el General de Catalunya, el Sagrat Cor i la Clínica de Sabadell.

   Ha assegurat a més que la inversió sanitària per càpita a Catalunya, que el 2010 era de 1.297 euros i que aquest any se situa en 1.095 euros, és molt inferior a la mitjana europea, que es troba entre els 1.500 i els 1.600 euros.

   Bernat ha assenyalat que una altra manera de privatitzar la sanitat és oferir serveis a una velocitat diferent a un mateix centre, com l'hospital de Terrassa, en què segons ell hi ha fins a tres llistes d'espera diferents en funció de si el pacient paga a una mútua o asseguradora o no.

   Per frenar les retallades, la Favb vol associar-se amb els professionals sanitaris, i Rabell ha explicat que ja s'han mantingut reunions amb els sindicats dels hospitals de la Vall d'Hebron, el Mar, el Sant Pau, el Clínic i el de Bellvitge.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés