Publicat 02/06/2014 16:47

Descobreixen per què les metàstasis del càncer de còlon segueixen el mateix patró d'invasió

Cáncer de colon
IRB BARCELONA

BARCELONA, 2 juny (EUROPA PRESS) -

Un equip d'investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona ha descobert per què les metàstasis del càncer de còlon segueixen sempre el mateix patró d'invasió, després d'haver identificat els gens que afavoreixen les metàstasis escalonades.

La troballa, publicada en la revista 'Nature Cell Biology', es basa en la premissa que el 40% dels malalts de càncer de còlon que desenvolupen metàstasi, pateixen primer lesions en el fetge i després en el pulmó, ha informat aquest dilluns l'IRB Barcelona en un comunicat.

Aquest patró de comportament escalonat era fins ara conegut però no entès molecularment: l'estudi descobreix que la lesió metastàtica en el fetge és necessària perquè es produeixi la metàstasi posterior en el pulmó, en convertir-se la primera en la llançadora que permet preparar-ne la colonització de la segona.

Els investigadors han observat que les cèl·lules metastàtiques establertes en el fetge alliberen una molècula anomenada PTHLH, que impacta en les cèl·lules dels vasos sanguinis del pulmó, que responen renovant-se constantment.

En el moment en què una cèl·lula tumoral s'escapa del fetge per viatjar cap al pulmó, allibera més PTHLH, el que estimula encara més la renovació i provoca que les parets dels vasos, abans impermeables, deixin uns buits oberts que la cèl·lula metastàtica aprofita per travessar i colonitzar l'òrgan.

"Sense el senyal llançat des del fetge, les cèl·lules tumorals mai podrien entrar en el pulmó, però amb PTHLH les cèl·lules que han colonitzat el fetge tenen una eina per generar una nova lesió en el pulmó", ha informat el líder de l'equip investigador, Roger Gomis.

Els experiments s'han validat sobre 284 mostres clíniques de pacients amb tumors de còlon en estadi II i III, els casos més rellevants clínicament tenint en compte que són pacients que no han desenvolupat metàstasi però podrien tenir les capacitats adquirides.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés