Publicat 25/04/2024 20:29

Andorra aprova la llei del catal que obligar a tenir un nivell mínim a tots els residents

Un instant de la sessió de Consell General d'aquest dijous
CONSELL GENERAL - SERGI PÉREZ

El text s'ha validat amb 25 vots i 3 en contra

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 25 (EUROPA PRESS)

Andorra ha aprovat aquest dijous la nova Llei de la llengua prpia i oficial que preveu que a partir de 2029 es requereixi acreditar un nivell mínim de catal a tots els residents per poder renovar el seu permís d'immigració.

El text s'ha aprovat en la sessió de Consell General per 25 vots a favor i 3 en contra, corresponents al grup parlamentari minoritari d'Andorra Endavant, mostrant l'ampli consens que s'ha aconseguit amb el treball en comissió del projecte de llei.

La consellera general (parlamentria) d'Andorra Endavant, Noemí Amador, ha criticat la norma, ja que considera que pot generar "resistncia i aversió" a la llengua i posar en perill l'economia i la cohesió social, en les seves paraules.

Amador ha lamentat també els imports de les sancions previstes, que poden arribar als 60.000 euros en els casos més greus i ha qualificat la llei d'"excessiva i coercitiva".

En canvi, han votat de forma favorable tant els grups de la majoria (Demcrates i Ciutadans Compromesos), com els altres dos de l'oposició, Concrdia (el principal) i Partit Socialdemcrata.

EXIGNCIES

El text final preveu que a partir del 2026 s'haur de fer una formació de catal de 30 hores per obtenir la renovació del permís de residncia i treball si no s'acredita un nivell A1, que ser necessari en la primera renovació.

En la segona renovació del permís el nivell a acreditar ser l'A2 i a partir del 2029 aquesta exigncia ser aplicable a tots els permisos d'immigració que emet el Principat, per la qual cosa també afectar a 'youtubers', residents passius o esportistes.

A més, les empreses hauran de garantir l'atenció al públic en catal i l'obligació de les administracions de fomentar la promoció de les obres audiovisuals en catal.

CURSOS

La ministra andorrana de Cultura, Mnica Bonell, ha defensat el text i ha afirmat que, des que es va donar a conixer, el nombre de persones que assisteixen als cursos de catal "s'ha triplicat", arribant a les 1.800.

Per aquest motiu, ha defensat que la llei ser positiva, ja que segons ella no s'ha de veure la llengua com una barrera, sinó "com una oportunitat de compartir i com una eina d'integració".