Actualitzat 02/04/2015 13:03

Cinc consells per mantenir la calma

Corazón
Foto: GETTY/TELLMEMORE000

MADRID, 2 Abr. (INFOSALUS) -

La ira eleva la pressió sanguínia i el risc de malaltia cardíaca i atac cardíac. A qualsevol edat, reaccionar amb rapidesa i fúria davant de situacions estressants pot posar en risc al cor.

   En un estudi de les institucions mèdiques Johns Hopkins, els homes joves en particular que reaccionaven davant de l'estrès amb ira tenien tres vegades més risc de desenvolupar malaltia cardíaca prematura. Aquests homes eren també cinc vegades més propensos a tenir un atac cardíac precoç fins i tot sense signes de malaltia cardíaca.

   En aquest treball d'investigació, més de 1.300 homes van ser seguits per més de tres dècades, començant quan eren a la facultat de Medicina. Els investigadors van concloure que els temperaments més forts predeien la malaltia cardíaca molt temps abans que ho fessin els marcadors com la diabetis o la hipertensió.

   Les persones que s'enfaden sovint i fracassen en la gestió d'aquestes emocions són més propenses a tenir problemes cardíacs, incloent l'atac cardíac, mostren les investigacions de Johns Hopkins i altres institucions de salut importants.

   La incidència d'atac cardíac ha estat gairebé cinc vegades superior en les dues hores següents a un atac d'ira i el risc d'ictus ha augmentat en tres vegades, segons un estudi de l'any 2014 publicat en la revista 'European Heart Journal'. L'estudi mostrava que com més intensos o freqüents eren aquests arravataments, més eren els riscos cardíacs de la persona.

   Pel que fa a la possible connexió entre ira i cor, els especialistes assenyalen que la ira augmenta la producció de les hormones de l'estrès anomenades catecolamines. Aquestes hormones augmenten la pressió sanguínia i participen en el desenvolupament de les plaques que obstrueixen les artèries, el que amb el pas dels anys pot conduir a malaltia de l'artèria coronària.

   "Però els efectes perjudicials de la ira poden ser també ràpids", assenyala el doctor Ilan Wittstein de les institucions Johns Hopkins, "un pic sobtat de catecolamines durant els atacs d'ira pot ocasionar atacs cardíacs, ritmes cardíacs letals i un debilitament ràpid del múscul cardíac, un trastorn conegut com a cardiomiopatía per estrès o síndrome del cor trencat, que es produeix sobretot en dones".

   Els investigadors de les Institucions Mèdiques Johns Hopkins apunten des de la seva web dirigida a pacients els següents consells per manejar aquesta emoció estressant:

   1. Pren distància

   Aturar-se un moment i intentar sortir de la situació que ens enfureix pot ajudar-nos a pensar sobre el tema d'una forma més lògica. Compte fins a 10 o allunya't uns passos del lloc en el qual estàs. Aquest senzill consell pot ajudar-te a trencar amb l'hàbit de reaccionar amb irritació.

   2. Busca ser assertiu i no agressiu

   Pots posicionar-te segons la teva opinió i expressar els teus sentiments sense cridar, apuntar amb el dit, fer amenaces i mostrar els punys tancats. Aquestes respostes emocionals exagerades no són necessàriament constructives per fer valer la teva opinió o aconseguir els teus objectius. L'únic que s'aconsegueix al final és que l'altra persona estigui a la defensiva o que també s'enfadi.

   3. Aprèn eines de relaxació

   Tàctiques com la respiració profunda poden ajudar-te en la calor del moment. Entrenar-te en meditació, ioga i atenció plena pot també ser una ajuda per relaxar-te en general.

   4. Reduir els teus factors de risc cardíac

   Si ets propens a la ira, és també una bona idea treballar per controlar els factors de risc més importants com la pressió sanguínia i el colesterol, assenyala Wittstein.

   5. Parla amb el teu metge

   A més de gestionar els factors de risc cardíac és possible controlar-los, com el colesterol alt, si tens antecedents de malaltia cardíaca i problemes controlant la ira, hi ha algunes evidències que els beta-bloquejadors podrien reduir el risc d'atac cardíac. El teu metge podria aconsellar-te sobre on acudir perquè t'ajudin a controlar la ira i aprendre a reaccionar de manera més constructiva.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés