Actualitzat 06/02/2015 12:49

Barcelona detecta 161 pisos de bancs buits a Ciutat Meridiana, Trinitat Vella i Besòs

19 bancs han de posar-los de lloguer o venda abans del març o els multaran

BARCELONA, 6. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona ha detectat 161 pisos d'entitats bancàries buits en els barris de Ciutat Meridiana, Trinitat Vella i Besòs, després d'inspeccionar des del novembre els 398 que considerava que podien estar desocupats.

   El tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha detallat aquest divendres en roda de premsa que han detectat que 75 dels habitatges analitzats estan ocupats legalment, 162 il·legalment i 161 estan desocupats.

   D'aquests 161 pisos buits, 19 han estat desocupats més de dos anys, per la qual cosa l'Ajuntament ha instat les entitats propietàries a ocupar-los, o les començarà a sancionar el març.

   Estan estudiant quant de temps han estat buits la resta d'habitatges, ja que la normativa permet sancionar després de dos anys d'estar desocupats; fins ara, han constatat que les 19 esmentats ho han estat més de dos anys i deu ho han estat menys temps, mentre que estan valorant la resta dels 161.

DIVERSES SANCIONS

   El consistori ha enviat un avís a les entitats bancàries propietàries dels 19 habitatges buits per advertir-les que, si en un mes no posen a disposició del mercat el pis buit, seran sancionats el març amb una multa de 5.000 euros.

   El gerent adjunt d'Habitatge, Antoni Sorolla, ha concretat que, després de la primera multa, s'imposa una segona de 10.000 euros si el pis no es mobilitza, i després una tercera de 15.000 euros; després, se sanciona l'entitat amb una quantitat equivalent al valor de mercat del pis.

COL·LABORACIÓ AMB LES ENTITATS

   Vives ha ressaltat que "la col·laboració amb les entitats financeres està funcionant, i, si no funciona, començaran les sancions", tot i que insisteix que l'objectiu no és sancionar-les, sinó posar els habitatges buits a disposició dels ciutadans que els necessitin.

   Després de preguntar-li pels periodistes, el gerent del Consorci de l'Habitatge, Josep Maria de Torres, ha remarcat que la propietat és de les entitats bancàries, i que tenen diverses vies per posar el pis a disposició de la gent, inclosa la possibilitat de cedir-lo a l'Ajuntament i posar-ho en lloguer, entre d'altres.

   Antoni Vives ha defensat que, després de la inspecció, el consistori pot "parlar amb més coneixement de causa i dimensionar la mida del problema en aquests barris, que són els més complicats, i tenir una idea del problema a la resta de la ciutat".

   Ha defensat que "el problema és molt més reduït del que es pensava" --els 161 pisos desocupats representen l'1% del parc d'habitatges dels tres barris--, però ha ressaltat que és un problema greu tot i que hi hagi pocs casos.

   "La lliçó de l'anàlisi que hem fet és que es tracta d'una xifra molt més petita de la qual s'havia dit fins ara", ha remarcat.

EN TOT BARCELONA

   Vives assegura que l'Ajuntament estendrà les inspeccions a la resta de la capital catalana, i començarà a actuar en els barris on la situació sigui més greu.

   Pretenen obtenir xifres exactes dels pisos d'entitats bancàries buits en tota la ciutat "tan aviat com sigui possible", i ha augurat que en el pròxim mes i mig hi haurà clarificacions de la situació.

   "No volem fer conjectures, volem parlar coneixement de causa i seriosament", segons ell, i ha assegurat que el consistori té les eines per atacar el fons del problema.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés