Actualitzat 20/11/2017 16:13

Barcelona afirma que el 43% dels atesos per pobresa energètica no es pot acollir al bo social estatal

La tinent d'alcalde de Barcelona, Laia Ortiz
Europa Press

BARCELONA, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

La tinent d'alcalde de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz, ha assegurat aquest dilluns que el 43% dels 10.000 atesos per l'Ajuntament per pobresa energètica aquest any no pot acollir-se al bo social promogut pel Govern central que va entrar en vigor a l'octubre, segons un informe que ha encarregat el consistori.

Ha destacat en roda de premsa que el reial decret pel qual es va activar el bo social deixa desprotegit el 60% dels atesos davant de talls de subministraments, ja que els exclou del principi de precaució, per la qual cosa no es tallen a cap persona que no pagui per raons econòmiques.

Ha criticat que el reial decret s'ha plantejat d'esquena als municipis, perquè no preveu cap tipus de finançament per fer efectiva la protecció dels afectats, que implicaria un cost d'uns 1.67 milions anuals per a les administracions, segons l'informe, que enviaran al Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que ha obert una actuació d'ofici per determinar si el reial decret vulnera drets.

El Govern d'Ada Colau també ha encarregat un informe jurídic per aclarir la situació després de l'aprovació del bo social, perquè també està vigent la Llei 24/2015 d'emergència habitacional i pobresa energètica, que fixa altres criteris i "protegeix millor i més persones".

Aquest informe ha conclòs que l'aprovació del reial decret no invalida la Llei, per la qual cosa Ortiz ha demanat treballar per abordar la "coexistència" d'ambdues normes, cosa que tracten en un grup de treball amb moviments socials, entitats i les principals empreses energètiques, que s'ha reunit en dues ocasions.

La tinent d'alcalde ha assegurat que la passada setmana Endesa es va comprometre a no realitzar cap tall de subministraments per motius econòmics fins a abril mentre aborden la nova situació, cosa que fonts de l'empresa han declinat valorar.

També van plantejar que les empreses han d'informar dels drets i les novetats del bo social als seus usuaris, fet que també farà l'Ajuntament des dels Punts d'Assessorament Energètic (PAE), però que han de fer les companyies perquè "és la seva obligació fer-ho".

EFECTES DEL 155

Ha ressaltat que ajuntaments van presentar diverses al·legacions al bo social i el Govern central només va acceptar-ne una --van demanar parlar de protegir persones físiques i no només famílies, com contemplava--, mentre que de la resta es van fer "els desentesos", motiu pel qual l'Ajuntament va encarregar els informes i es planteja impugnar el reial decret.

Quan li han preguntat per si l'aplicació de l'article 155 de la Constitució afecta les converses per signar aquests convenis, ha dit que "moltes coses queden frenades o en un parèntesi, però des de Barcelona continuarem avançant feina", i ha dit que el Govern que sorgeixi de les eleccions del 21 de desembre haurà d'abordar de forma definitiva la pobresa energètica.

Ha apostat per signar convenis d'àmbit català amb les subministradores per aclarir responsabilitats. A més, quan ha estat preguntada pels mitjans, ha dit que posen com a excusa que no existeix un reglament que desenvolupi la 24/2015, perquè la millor manera de detallar obligacions és signar un conveni: "Si volguessin, ho tindríem signat per elles i les administracions".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés