Actualitzat 22/10/2015 16:30

La Generalitat demana ajuda a Brussel·les per la crisi de preus de la llet i la fruita

Catalunya obre una via de diàleg per acostar a la UE la seva situació agrària i pesquera

BRUSSEL·LES/BARCELONA, 20 ago. (EUROPA PRESS) -

El secretari general de la Conselleria d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Elorduy, ha demandat aquest dijous "l'assistència de la Comissió Europea (CE)" per fer davant de la crisi de preus en el sector lacti, generalitzada a Europa, i a l'àmbit de la fruita dolça, que afecta a tot l'arc Mediterrània.

En declaracions a la premsa després de reunir-se a Brussel·les amb el Head of Unit State Aid e Industrial Restructuring de la Direcció General de Competència, Joachim Lücking, Elorduy ha explicat que el cas de la llet és un assumpte que des de la UE estan analitzant ja perquè és una preocupació de la Comissió, que ha demanat la col·laboració del Govern i que li remeti "el màxim d'informació" i evidències del procés de configuració del preu de la llet.

Des de l'executiu comunitari han explicat que hi ha mecanismes de suport per al sector lacti com la intervenció pública o les ajudes a l'emmagatzematge privat.

LA UE, POC PARTIDÀRIA DE PREUS MÍNIMS

En canvi, no s'han mostrat favorables 'a priori' a la idea d'un preu mínim de la llet com ha aprovat França perquè "va en contra de la decisió de posar final a les quotes làcties i deixar que el mercat es reguli per l'oferta i la demanda".

"La Comissió no pot avaluar la mesura de França perquè no sap com se'n va a aplicar en la pràctica", han explicat a Europa Press fonts comunitàries, que han explicat que no saben si el preu s'aplicaria només als productors francesos o també als quals exporten al seu mercat.

FRUITA I VETO RUS

Elorduy ha explicat que, en el cas de la fruita dolça, com el préssec o la nectarina, els experts comunitaris han admès que no acabaven de tenir molt clar que fora de la seva competència, i entenien que és "un problema de creació de preu en la cadena de valor de la cadena alimentària", tot i que han obert les portes a estudiar l'assumpte.

El representant català ha subratllat a la CE i als periodistes que el problema dels preus de la fruita d'estiu és "generalitzat" en tot l'arc Mediterrània, i ha influït el veto rus.

Ha assegurat que han sortit satisfets de la reunió, i ha subratllat la importància d'obrir canals de comunicació i mantenir una connexió fluida, així com l'interès de Catalunya a aprofitar els "molts recursos" disponibles a la UE.

DIÀLEG DIRECTE AMB CONTINUÏTAT

El Govern ha destacat en un comunicat que s'ha obert una via de diàleg directe amb la UE per informar a les autoritats comunitàries de la realitat de l'agricultura, ramaderia i pesca catalanes.

El comunicat recull també que Elorduy ha afirmat: "Ens han reconegut com agents actius per construir el coneixement que han de tenir les autoritats europees".

Ha destacat que és diferent un productor de Bèlgica que un català perquè els models d'explotació són diferents, i ha anunciat que el Govern té la intenció de fer contactes permanents i iniciar activitats per millorar el coneixement que Europa té del sector agroalimentari català.

A la reunió d'aquest dijous també han participat el director general d'Alimentació, Joan Girona, i el representant permanent del Govern davant de la UE, Amadeu Altafaj.

La Generalitat ha incidit que la CE està en un "moment delicat" perquè està començant a construir una resposta a un problema que no és català ni de cap país concret, sinó que afecta al conjunt de la UE.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés