Publicat 08/05/2015 12:14

Abusos sexuals en línia: què són i què puc fer?

Abusos sexuales online: ¿qué son y qué puedo hacer?
EUROPA PRESS

MADRID, 7 Maig. (Daniel Rama, psicòleg) -

La Marta té 12 anys. Fa uns mesos que parla per internet amb el Joan, a qui va conèixer a un xat. Al principi només parlaven pel xat, però aviat es van donar els telèfons, ja que hi havia molt 'feeling'.

La Marta i el Joan passen hores parlant per Whattsapp. Són ciberparella. El Joan fa un temps que intenta quedar "en persona". La Marta s'ho està pensant, però comença a sentir que arriba el moment de conèixer a qui creu que és l'amor de la seva vida.

Podria ser una bonica història d'amor adolescent, però no ho és. La Marta creu que el Joan té 14 anys. Tot i això, el Joan en té 28 i és un abusador sexual.

Internet és també un mitjà per a la socialització afectiva-sexual en què es donen relacions sanes però hi ha el perill de l'abús sexual: "un abús de poder d'una persona sobre una altra que afecta la sexualitat de l'abusat".

SITUACIONS ABUSIVES QUE ES PODEN DONAR A LA XARXA

1. Produir, tenir, distribuir i consumir:

- Imatges sexuals de menors.

- Imatges d'abusos sexuals a menors.

2. Fer apologia de l'abús sexual definint-lo com una pràctica d'amor o de llibertat sexual.

3. 'Sexting': neologisme compost pels termes en anglès 'sex' (sexe) i 'texting' (enviar textos pel mòbil). Enviar imatges i vídeos explícitament sexuals de si mateix si és menor o d'altres menors, és un delicte.

4. 'Grooming' o 'preparació': acostament de l'abusador al menor per guanyar-se la seva confiança i concertar una cita i abusar d'ell/ella. És el cas del Joan i la Marta. Encara que no es produís l'abús físic, ja es consideraria delicte.

5. 'Statutory rape online': interaccions online entre l'adult i l'adolescent (o adolescents més grans en clara posició de poder i/o control) que són viscudes com a romanços. En el cas del Joan i la Marta, encara que la Marta ho visqués com un romanç, seria considerat abús sexual online.

QUÈ POTS FER PER PREVENIR UN ABÚS SI ETS PARE O PROFESSOR?

- Coneix el funcionament de les xarxes socials, comptes de correu electrònic i xats.

- Parla amb el menor sobre l'ús d'internet veient amb ell els beneficis (parlar amb companys de classe, llegir notícies, jugar a jocs en línia, formació en línia) i els riscos del seu ús (addiccions, abusos...).

- Ensenya-li a navegar amb prevenció mitjançant l'ús d'eines de control de les xarxes socials per promoure la seva privacitat i la protecció de dades personals, l'ús adequat de la càmera web perquè el menor no enviï vídeos amb contingut sexual de manera imprudent o li robin imatges íntimes ("malware"), i no permetre etiquetes sense permís, ja que ajudarà el menor que abans que una etiqueta seva sigui publicada li sigui sol·licitat un permís previ.

Així es podran evitar que imatges seves siguin vistes i compartides sense el seu consentiment.

- Estableix regles bàsiques de seguretat a casa:

1) Posa l'ordinador a zones comunes, si pot ser a un lloc visible.

2) Estableix claus d'accés comunes a tota la família.

3) Implanta sistemes de filtratge que impedeixin accedir a contingut pornogràfic.

- Intenta donar exemple al menor portant a terme totes les mesures i estratègies que vulguis que porti a terme. Els nens i adolescents solen copiar els comportaments dels adults. Així, estaràs ensenyant-li a utilitzar internet d'una forma indirecta.

- Posa límits a l'adolescent en el temps de navegació: el temps màxim diari ha de ser una hora i mitja els dies de cada dia i dues hores els caps de setmana i vacances. L'ús excessiu d'internet pot provocar problemes en el seu rendiment escolar i en la seva vida social. A vegades, els problemes sorgits per l'ús inadequat d'internet es veuen en altres àrees de la seva vida.

- No el renyis quan estigui davant d'algun perill a la xarxa. És important donar-li confiança perquè trobi en tu un suport en comptes de fugir o tancar-se en si mateix.

I TU, QUE ETS MENOR, QUÈ POTS FER PER PROTEGIR-TE?

- Afegeix només gent coneguda. No acceptis s Facebook, Twitter, Tuenti, Instagram, Snapchat i altres xarxes socials persones que no coneguis.

- Pensa què estàs publicant abans de fer-ho. Minuts després tot el món podrà veure-ho i hauràs perdut el control d'aquesta informació:

1) No publiquis dades que et puguin identificar: el lloc on vius o on viuen amics o familiars, llocs que visites assíduament.

2) No enviïs fotografies si no coneixes personalment el destinatari.

- Donaries el teu número personal a un desconegut pel carrer? Pensa abans de fer el mateix per la xarxa. No donis el teu número personal a persones que no coneguis.

No quedis amb estranys ni desconeguts. Si has establert una relació amb una persona que estàs coneixent per la xarxa, que sigui a un lloc públic, no vagis sol i comenta-ho abans a un adult (germà, cosí, professor...).

- Participar en un xat pot ser divertit, però si algú et molesta o et fa sentir incòmode, surt i comunica-ho a un adult. Els xats de sexe són els llocs preferits dels abusadors.

- Davant de qualsevol proposta que et faci desconfiar, pregunta a un adult, avisa, comenta. No ho deixis passar.

- Si tens algun dubte de si estan intentant abusar de tu, pots contactar amb la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, Fundació Alia2, 'Protégeles'.

Tu pots ser la Marta. Els teus fills també. Igual que per prendre el sol a l'estiu pots usar protector solar o portar un para-sol per cobrir-te, pots aprofitar tot allò que té de bo internet, sabent què pots fer per no "cremar-te a la xarxa".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés