Publicat 10/12/2014 10:53

10 curiositats sobre la Declaració Universal dels Drets Humans

Eleanor Roosevelt
Foto: WIKIPEDIA

MADRID, 10 (EDIZIONES)

Aquest dimecres se celebra a tot el món el Dia Internacional dels Drets Humans, data elegida en coincidència amb el dia que es va aprovar la Declaració Universal, el 10 de desembre de 1948.

   En l'edició d'aquest any, l'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha elegit el lema 'Drets humans, 365 dies a l'any' per cridar l'atenció sobre la importància de defensar els drets de totes les persones cada dia de l'any.

   Vols conèixer algunes curiositats sobre la Declaració Universal dels Drets Humans?

   1. El comitè de la Comissió de Drets Humans encarregat de redactar el text el 1948 estava format per vuit membres: Eleanor Roosevelt (Estats Units), René Cassin (França), Charles Malik (Líban), Peng Chun Chang (Xina), Hernán Santa Cruz (Xile), Alexandre Bogomolov/Alexei Pavlov (Unió Soviètica), Lord Dukeston/Geoffrey Wilson (Regne Unit) i William Hodgson (Austràlia).

   2. La votació del 10 de desembre va tenir 48 vots a favor i vuit abstencions: de la Unió Soviètica, països d'Europa de l'Est, l'Aràbia Saudita i Sud-àfrica.

   3. Un total de 195 països han ratificat la declaració, dels quals 48 són d'Àfrica, 33 d'Amèrica del Sud, 39 d'Àsia --entre els quals hi ha Corea del Nord--, 55 d'Europa, Amèrica del Nord i l'Àsia Central i 18 de l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica.

   4. Dos països han ratificat la Declaració però no són membres de les Nacions Unides: la Ciutat del Vaticà i Palestina.

   5. Ha rebut el Premi Guinness dels Rècord per haver estat el text que més traduccions ha tingut, amb 370 l'any 2009.

   6. Només tres dones han presidit les sessions anuals de la Comissió de les Nacions Unides sobre Drets Humans: Eleanor Roosevelt (Estats Units), la princesa Ashraf Pahlavi (Iran) i Purificación Quisumbing (Filipines).

   7. Polònia va ser el país que va proposar l'elaboració d'un tractat internacional sobre els drets del nen.

   8. El primer Alt Comissionat per als Drets Humans va ser José Ayala Lasso (Equador), des de l'abril del 1994 fins al març del 1997.

   9. L'Alt Comissionat per a la Defensa dels Drets Humans té oficines a 13 països: Bolívia, Cambodja, Colòmbia, Guatemala, Guinea, Mauritània, Mèxic, Palestina (oficina independent), Kosovo, Togo, Tunísia, Uganda i Iemen.

   10. L'any 1968 va ser definit com l'Any Internacional dels Drets Humans.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés