Actualitzat 30/03/2017 02:14

Mossos registren 60 furts al dia en el Metro i 300 ordres d'allunyament de carteristes

El suburbà pateix un lleuger augment de furts en un estiu de rècord turístic

BARCELONA, 23 oct. (EUROPA PRESS) -

Els Mossos d'Esquadra han rebut una mitjana de 60 denúncies diàries per delictes --sobretot furts-- en el metro de Barcelona en un estiu el que s'han batut rècords d'afluència turística a la capital catalana; es tracta d'unes xifres delictives que representen un augment de menys de l'1,7% respecte a les xifres de l'estiu de 2015.

En una entrevista d'Europa Press, el subcap de l'Àrea de Seguretat del Transport Metropolità (Astmet), el subinspector Carles Vallès, ha explicat: "Hi ha hagut un lleuger augment de 130 fets delictius, augment que considerem assumible perquè Barcelona ha tingut aquest estiu una forta atracció turística", i va arribar als dos milions de pernoctacions en hotels i consolidant-se com port base de creuers.

Després que el 2011 es disparessin els delictes en el Metro, el desplegament del dispositiu Xarxa de patrulla conjunt de Mossos i Guàrdia Urbana va aconseguir controlar i reduir l'activitat dels carteristes, tot i que en 2015 es va viure una nova pujada dels furts, que en 2016 se n'ha anat corregint malgrat aquest augment estiuenc.

En xifres absolutes, s'han denunciat 7.500 delictes en aquests quatre mesos d'estiu en el Metro, per on diàriament viatgen 1,2 milions de persones, en gran part turistes que visiten la ciutat.

55 IDENTIFICACIONS AL DIA

El treball policial és intens, amb 55 identificacions al dia de carteristes --1.650 al mes--, un delinqüent que té tres perfils: el que està establert a Barcelona i fa del furt la seva manera de vida, el que pertany a clans familiars amb alta mobilitat que actuen en diferents capitals europees i el que ve només per a esdeveniments com el Mobile World Congress i la Fórmula 1.

De fet, el subinspector sospita que l'alta mobilitat d'alguns d'aquests delinqüents, que emigren en funció de la pressió policial que hi hagi en cada moment, i que avui actuen a Barcelona i demà en una altra capital europea, demostra que tenen un "paraigua d'algú que els ajuda" i que conformen grans famílies delincuenciales establertes a tot Europa.

Per això, destacada la importància de treballar en xarxa entre totes les policies europees, que ja intercanvien regularment llistes de sospitosos per correu electrònic per seguir la pista a aquests lladres anomenats d'"alta mobilitat".

Els carteristes que actuen en el Metro han canviat; han anat evolucionant i deixant enrere les imatges de 2011 quan actuaven en grups de deu persones abordant a una víctima, envoltant-la i formant aglomeracions o taps falsos per despistar-los; ara són més subtils, es "mimetitzen" amb els turistes, van en grups de dos o tres i parlen italià.

Per això, ha canviat també la forma de perseguir-los cap a un patrulla "dirigit i intel·ligent" en què s'usen molt més les càmeres de videovigilància del Metro: uns policies estan davant de les pantalles vigilant els punts clau de les parades més concorregudes i els intercanviadors i avisen als de paisà quan veuen actuar a un grup.

Aquesta forma d'actuar té un efecte centrífug, que fa que els lladres, que se senten molt pressionats a les zones més turístiques i de més reclam, optin per actuar en parades més allunyades del centre, i de fet ara parades com la de Collblanc i plaça de Sants estan començant a ser "problemàtiques".

INNOVACIÓ

Des de fa un any, amb l'entrada en vigor de l'última reforma del Codi Penal, els Mossos ja han reclamat a la justícia 300 ordres d'allunyament del Metro per a carteristes reincidents, de les quals 35 s'han acordat i altres 35 estan pendents de comunicar.

Una important innovació que estan començant a usar els Mossos per donar un pas més i aconseguir més sentències condemnatòries és usar la prova preconstituïda en els casos que la víctima és turista, una tècnica fins ara usada només en delictes violents greus.

Moltes vegades la víctima estrangera renunciava a denunciar perquè sabia que no podria ser present en el moment del judici, el que feia fracassar moltes investigacions, per la qual cosa ara s'intenten practicar les rodes de reconeixement i les testificals de manera prèvia per després poder-les utilitzar en el judici.

"Es fa quan es reuneixen diverses condicions que apunten que es pot aconseguir una sentència condemnatòria, quan el robatori és de més de 400 euros", ha explicat el subinspector.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés