Actualitzat 31/03/2017 03:36

Descobert un nou mecanisme alterat en el càncer de pàncrees i usat pels virus

BARCELONA, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

Un estudi liderat per la investigadora principal del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut (DCEXS) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Juana Díez, ha descobert un nou mecanisme alterat en càncer de pàncrees i utilitzat pels virus per infectar cèl·lules, ha informat aquest dilluns la universitat en un comunicat.

La investigació, publicada a 'Genome Research' i en què també han participat investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), de l'Institut Max Planck alemany i de l'Institut de Biologia Molecular d'Alemanya, ha trobat un mecanisme de regulació genètica de les cèl·lules que té un important pes en el càncer de pàncrees.

Les cèl·lules fabriquen les proteïnes necessàries per a la vida mitjançant la síntesi proteica, i a partir de l'ADN la maquinària cel·lular genera l'ARN missatger que, mitjançant el procés de traducció, serà convertit en proteïnes que realitzen diverses funcions.

Els virus s'introdueixen en les cèl·lules de l'organisme i utilitzen la seva maquinària de traducció per reproduir-se i expandir-se i, una vegada dins de la cèl·lula, també generen el seu ARN missatger, que produirà les proteïnes víriques, necessàries perquè el paràsit continuï infectant l'organisme on s'ha allotjat.

En un estudi anterior, Díez i els seus col·laboradors van demostrar que diversos virus d'importància clínica com el virus de l'hepatitis C depenen de la molècula helicasa Dhh1 --en éssers humans coneguda com a DDX6-- per activar la traducció dels ARN missatgers vírics i produir les proteïnes del virus.

Ara, Díez i els seus col·laboradors han demostrat que Dhh1/DDX6 no només activa la traducció dels ARN missatgers vírics, sinó també la d'un conjunt específic d'ARN missatgers cel·lulars amb els quals comparteixen característiques comunes: Contenen regions modificants llargues i altament estructurades i donen lloc a proteïnes de membrana.

La investigació, inicialment desenvolupada sobre llevats, es va estendre també a cèl·lules de pàncrees, i els científics han demostrat que en el càncer humà d'aquest òrgan hi ha un excés d'helicasa Dhh1/DDX6, que a més controla la traducció d'un ARN missatges el desequilibri del qual és un avís d'aquest tumor.

"Ha estat molt emocionant veure la conservació de llevat a humans d'aquest nou mecanisme per regular la traducció dels ARN missatgers i la seva possible implicació en el càncer", ha assegurat Jennifer Jungfleisch, primera autora de l'estudi i estudiant de doctorat en DCEXS.

La cap del grup, Juana Díez, ha assegurat que ara s'estan buscant fàrmacs dirigits a Dhh1/DDX6 i explorant el paper que juga en el càncer: "Si som capaços de crear-los, aquests fàrmacs podrien ser de gran interès no només per combatre els virus, sinó també per lluitar contra el càncer".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés