Actualitzat 02/05/2016 11:55

Puigdemont, "molt escèptic" de poder negociar una consulta sobiranista amb el Govern central que surti de les urnes

Mensaje de C.Puigdemont por Sant Jordi 2016
GENERALITAT/J.BEDMAR

Diu que es reunirà amb representants de l'executiu comunitari una vegada es vegi com queda el 'Brexit' i el nou Govern espanyol

   BRUSSEL·LES, 2 Maig (EUROPA PRESS) -

   El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha admès ser "molt escèptic" sobre la possibilitat de negociar una consulta sobiranista amb el Govern central que surti de les urnes, tot i que ha avançat que buscarà reunir-se amb representants de la Comissió Europea una vegada es vegin els resultats del referèndum al Regne Unit sobre la sortida o no del país a la Unió Europea i la composició del nou Govern espanyol.

   "Sóc molt escèptic i de les reunions que he realitzat amb tots els líders polítics no extrec la conclusió que aquest sigui un problema de només una persona o un partit polític", ha reconegut en unes declaracions a la premsa a Brussel·les, on posarà aquest dimecres el punt final a la seva primera visita a l'estranger en resposta a una invitació del Govern flamenc, preguntat per si creu que serà més fàcil negociar una consulta independendista amb un nou Govern central.

   Puigdemont ha lamentat "el sistema polític en general a Espanya, que no té de moment capacitat de resposta a una situació complexa" i ha recordat que "tampoc" no ha donat resposta a "la complexitat política espanyola i no es podran evitar unes noves eleccions".

   "No poden formular cap proposta ambiciosa, valenta, en relació amb la política catalana" en aquest context, ha dit.

"L'objectiu d'aquesta visita no era parlar ni jo vaig demanar tampoc parlar amb cap representant de la Comissió Europea, perquè no era l'objecte", ha dit, preguntat per què no han buscat reunir-se amb algun representant de l'executiu comunitari per parlar de la situació a Catalunya.

   "Quan tingui interès a parlar es produirà", ha explicat, i ha recalcat que el diàleg amb l'executiu comunitari "segur que serà també en interès de la part europea" i ha pogut "comprovar aquests dies i en les més de dotze entrevistes" que ha mantingut amb ambaixadors d'altres països a Espanya l'"enorme interès exterior" a "saber què està passant a Catalunya".

"PAS A PAS"

   Preguntat per si la reunió amb l'executiu comunitari serà d'aquí a finals d'any o abans o després de les eleccions, Puigdemont ha explicat que cal anar "pas a pas", atès que, primer, caldrà veure "com queda la Unió Europea després del cas 'Brexit'" i "quina resposta dóna i com demostra la seva capacitat d'adaptació als canvis i al realisme polític a partir del referèndum del Regne Unit", així com "quin és el Govern espanyol" i "quines són les opinions que poden tenir alguns governs dins de la Unió Europea i fora de la Unió Europea".

   "Pas a pas", ha defensat, al mateix temps que ha recalcat el "mandat molt clar del Parlament català" i el "compromís molt clar i molt explícit" del programa del Govern català amb el procés sobiranista.

   "Quan anem consolidant cadascun dels passos previstos en algun moment, igual que hem formulat des del primer dia de la declaració del 9 de novembre, una invitació a la negociació i al diàleg amb l'Estat espanyol i amb la Unió Europea, continuarem formulant (propostes)", ha explicat.

   "I quan creguem o vulguem que s'hagi de produir una trobada formal de treball (amb la Comissió), doncs ho demanarem en aquests termes, que no és el que he vingut a fer aquests dies a Flandes", ha resolt, al mateix temps que tampoc ha aclarit qui seria el seu interlocutor i si creu que ha de ser el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker.

   Puigdemont ha tornat a criticar el sistema de finançament autonòmic "absolutament injust" i ha recalcat que "moltes" comunitats autònomes s'han sumat a la crítica de Catalunya pel repartiment "arbitrari" entre administracions de l'objectiu de dèficit que fa el Govern central.

   "La nostra experiència ens convida a ser bastant, com a mínim, escèptics, davant l'actitud del futur Govern espanyol", ha subratllat, preguntat per si creu que el nou model de finançament autonòmic serà més fàcil de negociar amb un nou executiu central, que ha recordat que "previsiblement no es constituirà fins al setembre".

LLISTA ÚNICA ENCAPÇALADA PER MAS

   De cara a les eleccions generals, el president de la Generalitat de Catalunya ha rebutjat "entrar en qüestions de partit", preguntat per la seva valoració de la possibilitat que Artur Mes encapçalés una llista única de CDC i ERC.

   "Ja vaig fer aquesta valoració fa uns dies. Jo no entro en qüestions de partit. Jo sóc el president de la Generalitat, a més pertanyo a un grup parlamentari que es diu JxSí i la meva missió és defensar fins al final el nostre programa de govern", ha resolt.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés