Actualitzat 31/03/2017 05:22

Puigdemont i Mas veuen una "vergonya per a Espanya" el suplicatori d'Homs

El Govern català, Podem, ERC, PNB, Compromís i Bildu emparen Homs en un multitudinari acte davant del Congrés

MADRID, 22 nov. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras; i l'expresident Artur Mas han denunciat aquest dimarts que el Congrés escriurà una "pàgina vergonyant de la seva història" en aprovar el suplicatori sol·licitat pel Tribunal Suprem contra el portaveu de l'antiga Convergència, Francesc Homs, per la consulta sobiranista del 9N.

En concret, Puigdemont ha advertit que aquest tipus de decisions dificultaran el diàleg del Govern espanyol amb Catalunya.

En una compareixença pública a Madrid davant de la Cambra Baixa, i envoltats de diputats i senadors contraris al suplicatori i procedents de diferents formacions polítiques, Puigdemont, Mas i Junqueras han donat suport a Homs, també present, i han denunciat que amb aquest tipus de debats al Congrés "el vot dels ciutadans serà violentat i invalidat", acusant directament PP, PSOE, PSC i Ciutadans, que són els grups que van a votar favorablement al suplicatori.

"Avui, PP, PSOE, PSC i Ciutadans passaran per sobre de la voluntat dels votants. Ompliran de més pedres la maleta del diàleg i aniran en la direcció contrària al que és necessari", ha alertat el president català, que ha rebut els aplaudiments dels presents.

"El suplicatori i el judici a Francesc Homs són un sense sentit i una desraó. Són una vergonya per a Espanya sencera. Una vergonya que molts espanyols no mereixen. I és que a Francesc Homs se'l jutja per defensar l'essència de la democràcia", ha remarcat Artur Mas.

A més del Govern català, Homs ha rebut el suport aquest dimarts de les formacions polítiques del Congrés que no estan d'acord amb aprovar el suplicatori. Així, en aquesta compareixença han estat presents diputats i senadors de l'antiga Convergència, ERC, Podem, En Comú Podem, En Marea, Compromís, PNB i Bildu.

"UTILITZACIÓ DE LA JUSTÍCIA"

En una sala abarrotada de l'Hotel Villareal, situat just davant de la porta dels Lleons del Congrés dels Diputats, Puigdemont ha denunciat la "utilització de la Justícia" per part del PP i el Govern de Mariano Rajoy i s'ha erigit com a "defensor de la democràcia" front als qui "canvien les regles del joc" quan aquestes els van "en contra".

"Cal sortir en defensa de la democràcia i els demòcrates. Els demòcrates són aquells que defensen la democràcia quan es pretén ofegar la veu dels qui pensen diferent. La democràcia no pot ser 'low cost'", ha afegit.

El primer en intervenir en aquest acte de suport a Homs ha estat l'expresident Mas, que ha emfatitzat les diferents procedències geogràfiques dels presents i les seves visions polítiques diferents. Tot i així, ha dit, a tots els uneix el seu "respecte a la ciutadania i a la llibertat d'expressió".

Segons la seva opinió, "el que es presenta com a un acte de justícia" al Congrés, el debat sobre el suplicatori, és realment un "acte de flagrant injustícia".

"Quines raons hi ha per jutjar Francesc Homs? Que va escoltar la gent i va obeir els mandats reiterats d'un Parlament i va ajudar a posar les urnes perquè la gent pogués votar?", s'ha preguntat.

Segons la seva opinió, el judici a Homs no té res a veure amb criteris jurídics, sinó amb "defensar una idea que té amplis suports a Catalunya, que és la idea d'un Estat per a Catalunya". "Demanem decència i dignitat i que el Congrés no doni el plàcet per jutjar-lo", ha assenyalat.

CRIDA AL PSOE PERQUÈ REFLEXIONI

En aquest sentit, ha fet una crida al PSOE perquè "reflexioni" i voti en contra del suplicatori. "És digne fer president Mariano Rajoy i enviar a judici Homs per posar les urnes?", ha preguntat als socialistes.

Per la seva banda, Oriol Junqueras ha recorregut a una frase de l'exprimer ministre britànic Winston Churchill per defensar la convocatòria d'una consulta a Catalunya: "Les dificultats de la democràcia es resolen sempre amb més democràcia. Davant de la desraó del suplicatori, reiterem el nostre compromís amb la democràcia, el vot dels ciutadans i el referèndum".

El vicepresident català ha denunciat que l'Estat respon a una qüestió política amb uns "tribunals escollits políticament", i alhora ha dit que li resulta "molt difícil d'entendre" que avui es voti el suplicatori per jutjar Homs mentre l'exministre Jorge Fernández Díaz és president d'una comissió parlamentària.

Durant aquest acte de suport al portaveu de l'antiga Convergència al Congrés han anat intervenint tots els representants de les diferents forces polítiques, que han coincidit en denunciar el que consideren una politització de la justícia en el cas de la consulta sobiranista i de les acusacions contra els responsables de la mateixa.

Per part de Podem, la diputada Auxiliadora Honorato s'ha manifestat "radical i completament en contra de la judicialització de la política" en què "es troba còmode el PP". Així, ha destacat la importància que els jutges siguin independents perquè el contrari "no contribueix a la pluralitat".

DEBATRE LA QÜESTIÓ DE FONS

El secretari de la Mesa del Congrés i diputat d'En Comú Podem Marcelo Expósito opina que al Ple no s'hauria de debatre el suplicatori d'Homs, sinó "la qüestió política de fons que ha donat lloc a aquest cas" que és "la reclamació d'una part majoritària de la ciutadania catalana" i "el seu dret a decidir".

La portaveu d'En Marea al Congrés, Alexandra Fernández, també ha mostrat el seu suport a Homs i ha afirmat que "als poders del règim del 78 no li agraden els referèndums".

A més, ha criticat que el Govern de Rajoy recorri als tribunals per resoldre un problema polític: "El PP ha pres com a via a tancar-se amb un escut en el poder judicial i esquivar la via política".

En aquests mateixos termes s'ha pronunciat el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, qui considera que l'Executiu "pretén utilitzar els tribunals per a un assumpte estrictament polític". Així, ha mostrat el seu suport a Homs "primer, per la democràcia; i segon, en solidaritat amb Catalunya".

COMPORTAMENTS DEL PASSAT

La diputada d'EH Bildu Marian Beitialarrangoitia també ha mostrat el seu suport afirmant que a Homs "se l'està jutjant per obeir la majoria dels catalans". Segons la seva opinió, "és una constatació més que la democratització de l'Estat és un fet més que improbable", ja que considera que l'Estat "enyora la seva època colonial".

També, el diputat per Compromís Enric Bataller ha destacat que aprovar el suplicatori d'Homs "recorda comportaments funestos del passat" i ha fet una crida "al seny" en aquest procés perquè el diputat català no sigui jutjat.

El diputat de JxSí al Parlament Lluis Llach ha alertat del símptoma de "baixa qualitat democràtica" que implica que la Cambra Baixa aprovi el suplicatori d'Homs per "obeir decisions aprovades al Parlament" i "ajudar a votar" els catalans.

"La Llei no és sinònim de justícia", ha afegit, per denunciar després que "quan als anhels del poble català es responen amb els tribunals, les institucions polítiques perden el seu sentit de servei i es converteixen en instruments d'imposició".

"Per molt que ens amenacin, sancionin, inhabilitin, l'única conseqüència serà que anem units a més en el nostre desig que Catalunya pugui decidir amb llibertat el seu futur", ha dit el senador d'ERC Santiago Vidal, qui ha denunciat que el Govern espanyol pretén "criminalitzar conductes que en qualsevol país d'Europa són perfectament legítimes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés