Publicat 18/04/2016 20:32

Manos Limpias i Ausbanc van aprofitar la cobertura dels consumidors per "coaccionar" bancs

Luis Pineda Salido y Miguel Bernard
EUROPA PRESS

MADRID, 18 abr. (EUROPA PRESS) -

El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz relata que l'organització dirigida pel president d'Ausbanc, Luis Pineda, i en què participava el secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernard, van aprofitar la "cobertura" de la defensa dels consumidors per "coaccionar" entitats bancàries i arribar a "acords econòmics emmascarats".

El magistrat, que explica que el grup Ausbanc va destinar a les seves societats més de 5,3 milions d'euros, afegeix que des de novembre els investigadors han detectat que l'organització va actuar mitjançant aquestes tàctiques en quatre casos oberts als tribunals: Nóos, els ERO i dos processos oberts contra el Sabadell i Facua.

El jutge apunta que l'organització estava dirigida per Luis Pineda i que aquest va utilitzar la "cobertura" d'Ausbanc en defensa dels consumidors per "pressionar" entitats i obtenir un benefici econòmic il·lícit. D'aquesta manera, van realitzar tàctiques de coacció per arribar a acords econòmics "emmascarats en contractes publicitaris i van utilitzar al seu torn el sindicat Manos Limpias per reforçar les coaccions".

Els diners recaptats per Ausbanc procedien dels esmentats "convenis publicitaris", així com de les subvencions que rebia per la seva condició d'associació sense ànim de lucre, assenyala el magistrat en la seva sentència, en què detalla el paper que desenvolupaven els detinguts en l'organització, que comptava amb ramificacions internacionals a Colòmbia, Veneçuela i els Estats Units.

La resolució descriu les conductes de desviament de fons, les presumptes estafes als associats i les negociacions per les quals aconseguien els contractes publicitaris i destaca que des de novembre els investigadors van detectar pressions en els casos de Nóos, Sabadell, Unicaja en els 'ERO' i Facua.

INFANTA CRISTINA

Com a exemple, especifica que l'organització va trucar el 29 de febrer del 2016 al director general de la Fundació La Caixa i el 14 de març al sotsdirector general de l'assessoria jurídica de Banc Sabadell per negociar la retirada de l'acusació popular contra la Infanta Cristina en el Cas Nóos. Les dues entitats van contactar amb l'advocat defensor d'aquesta, Miquel Roca, que va denunciar davant de la Policia el 30 de març l'oferiment fet per Pineda per "tractar el tema de Palma".

Segons la resolució, van començar demanant dos milions, però després van incrementar aquesta xifra fins als tres milions perquè havien tingut moltes despeses processals relacionades amb la causa. També, s'ha detectat que Unicaja hauria de pagar un milió d'euros si volia que Pineda sol·licités l'arxivament d'una causa contra l'entitat als tribunals; mentre que en el cas del Sabadell demanaven rebaixar el deute d'un constructor.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés