Actualitzat 20/03/2016 15:36

ERC demana reconèixer la RASD com a país i supeditar acords amb el Marroc al referèndum

Ayuda humanitaria en el Sáhara
EUROPA PRESS/AYTO CARMONA

Reclama al Govern que defensi a la UE que Rabat no té legitimitat per negociar amb els recursos naturals del Sàhara Occidental

MADRID, 20 març (EUROPA PRESS) -

ERC ha presentat al Congrés dels Diputats tres iniciatives en defensa de la causa saharaui que busquen instar el Govern espanyol a reconèixer com a país l'autoproclamada República Àrab Saharaui Democràtica (RASD) i exigir-li que supediti els acords amb el Marroc a l'accés del regne a fer un referèndum d'autodeterminació al sàhara Occidental.

Les iniciatives dels independentistes s'han presentat en forma de proposició no de llei --no són vinculants jurídicament tot i que siguin aprovades, però sí constitueixen un mandat polític-- i es discutiran en les Comissions d'Afers Exteriors, Justícia i la Mixta per a la UE.

La primera de les propostes busca que la cambra baixa demani al Govern que reconegui oficialment la RASD com ja fan 81 països, entre els quals hi ha la majoria dels africans, amb l'excepció del Marroc. Espanya, que va cedir l'Administració de la seva excolònia el 1975 al Marroc i Mauritània, no reconeix la RASD, com tampoc la sobirania marroquina sobre aquest territori.

El reconeixement de la RASD obligaria el Govern espanyol a elevar l'estatus diplomàtic del Front Polisario, que és el següent pas que demana ERC a la seva iniciativa.

La proposició no de llei demana alhora concedir beques d'estudi a Espanya per a saharauis, defensar en les organitzacions internacionals la celebració del referèndum d'autodeterminació i "subordinar" els acords amb el Marroc al seu compliment de les resolucions de l'ONU sobre el Sàhara, en especial pel que fa al referèndum i el respecte dels drets humans de la població saharaui.

ERC ha presentat una segona iniciativa per al seu debat a la Comissió Mixta per a la UE que persegueix instar l'executiu que defensi davant de la UE que Marroc no té legitimitat per negociar l'explotació dels recursos del Sàhara Occidental.

LA RELACIÓ UE-MARROC, AVUI

A finals de febrer, Rabat va anunciar la suspensió dels contactes amb les institucions europees en protesta per una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que el desembre va invalidar l'acord comercial de productes agrícoles entre la UE i Marroc per incloure les produccions del Sàhara occidental.

El Govern espanyol en funcions, per boca del seu titular d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va alertar els seus socis europeus de les "gravíssimes conseqüències" per al control dels milers d'immigrants irregulars i refugiats que intenten arribar a la UE si no es prenen mesures per recuperar les relacions amb el Marroc.

La posició d'ERC en canvi és que la UE hauria de condicionar la negociació de l'acord de pesca amb el Marroc a la "solució pacífica" del contenciós al sàhara Occidental i en última instància, negociar amb els representants de la RASD l'explotació dels recursos del territori ocupat pel Marroc, i que per al regne alauita són les seves "províncies del sud".

Una tercera proposició no de llei dels independentistes, que haurà de debatre la Comissió de Justícia, demana modificar l'article 22 del Codi Civil per incloure els saharauis entre els que poden adquirir la nacionalitat espanyola mitjançant un termini privilegiat de cinc anys de residència.

En l'exposició de motius de les tres iniciatives, ERC subratlla que "l'Estat espanyol", com a antiga potència colonial, té una "responsabilitat històrica i deute moral amb la població saharaui i la RASD encara confia en el paper protagonista que ha de desenvolupar en el procés cap a la independència saharaui".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés