Actualitzat 08/01/2016 10:01

La NASA creu haver descobert un criovolcà a Plutó

Criovolcán en Plutón
NASA/SWRI/JHUAPL

   MADRID, 7 Gen. (EUROPA PRESS)

Imatges detallades recents de la superfície de Plutó rebudes de la nau New Horizons de la NASA mostren una muntanya que pot considerar-se un volcà congelat de veritat.

   L'elevació ha estat informalment anomenada Wright Mons, té 160 quilòmetres d'envergadura i més de 4.000 metres d'altura. Segons la NASA, hi ha dues coses interessants sobre aquesta característica. Una és la depressió profunda que té a la part superior, que els membres de l'equip estimen en uns 50 quilòmetres d'ample. L'altra és la textura ondulada distintiva a les vessants. Tot suggereix que Wright Mons, igual que una altra elevació característica anomenada Piccard Mons, és un criovolcà.

   Des del punt de vista de New Horizons, aquestes característiques es veuen igual que els volcans a la Terra quan es veuen des de l'òrbita. Però si són criovolcans, actuen de manera lleugerament diferent. A la Terra, els volcans expulsen lava calenta, cendra volcànica i gasos des d'una cambra de magma sota la superfície, i quan arriba a la superfície es refreda i solidifica, i crea així l'elevació volcànica característica.

   Un criovolcà és diferent. Coneguts col·loquialment com a volcans de gel, entren en erupció amb congelats volàtils. En el cas de Plutó, és probable que esclati amb una suspensió fosa que conté gel d'aigua, nitrogen congelat, amoníac o metà.

   Per descomptat, New Horizons no va veure realment cap criovolcà en erupció, per la qual cosa, de moment aquesta és només la millor estimació de l'equip sobre el que són aquests relleus. Si són criovolcans, la depressió a la part superior es formaria a partir de material erupcionat que s'ha ensorrat, i la textura de les vessants seria de fluxos volcànics en moviment des del lloc de l'erupció a les planures de sota.

   És un descobriment convincent. El criovolcanisme podria proporcionar una clau important a la comprensió de l'evolució geològica i atmosfèrica de Plutó.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés