Actualitzat 14/04/2016 11:51

Lapsus o pèrdua de memòria?

Memoria, demencia, mujer, dudas, duda, pensar
GETTY//SIPHOTOGRAPHY

MADRID, 14 Abr. (EDIZIONES)

   A mesura que ens fem grans el nostre cervell també pot cometre petits errors de funcionament, lapsus de memòria que només indiquen el pas del temps, no obstant això quan podem considerar-los símptomes d'una incipient demència?

   "L'estrès, un dia de feina extra, una mala nit i fins i tot alguns medicaments poden interferir amb la producció i recuperació de la memòria. I tots tenim moments en els quals un nom o el títol d'una pel·lícula està en la punta de la llengua. Això és diferent dels tipus de lapsus que podrien advertir-nos dels signes de demència", explica la doctora Sevil Yasar, geriatra de les Institucions Johns Hopkins en la pàgina web de la Institució.

   En la majoria dels casos, els lapsus de memòria no són preocupants però com pots saber la diferència entre les relliscades simples i alguna cosa que podria ser més greu? Més a baix els especialistes nord-americans apunten cinc indicadors. "Però cada vegada que estiguis preocupat per tu mateix o un ésser estimat, mereix la pena parlar amb el teu metge", recorda Yasar.

   1. Interfereixen aquests lapsus de memòria amb la vida diària?

   Oblidar el nom del gos del veí és normal. El que no és normal és preguntar a amics, familiars o col·legues per la mateixa informació de forma repetida; oblidar per complet els que són familiars o amics de fa molt temps; o no ser capaç de realitzar les activitats diàries igual que les acostumaves a fer.

   "Si acostumaves a equilibrar els teus comptes bancaris mirant cada cèntim i ara estàs perdut sense saber a on va la teva economia domèstica, o t'asseus perdut o superat preparant la teva recepta tradicional, podria ser un signe de canvis cerebrals primerencs", assenyala Yasar.

   2. Et perds en llocs familiars?

   Perdre's mentre condueixes, camines o agafes un transport públic a un nou lloc és normal. El mateix succeeix quan estàs molt absorbit pel trajecte (o els teus pensaments) i has de reorientar-te per saber on estàs. Però "conduir o caminar per un període llarg de temps sense adonar-se que estàs perdut o oblidar per complet on estàs pot ser un signe de demència", indica Yasar.

   També podries oblidar com vas arribar a una nova localització, desorientar-te fàcilment en llocs familiars o perdre la capacitat per llegir un mapa o seguir indicacions i senyals de trànsit.

   3. T'oblides de l'hora, la data o l'estació?

   De tant en tant, tots oblidem en quin dia de la setmana estem, però solem recordar-ho o esbrinar-ho ràpid. El que resulta més problemàtic és no saber quin dia és, l'hora del dia o quant de temps està passant i no ser conscient que ho has oblidat. Aquests podrien ser signes de demència, segons els experts de les institucions Johns Hopkins.

   4. Interromps de forma constant la teva conversa?

   A vegades tots parem una conversa per trobar la paraula correcta de tant en tant. "I és normal que això passi cada vegada més sovint a mesura que ens fem grans", aclareix Yasar. El que no és normal és una extrema dificultat per recordar les paraules, denominar les coses i persones amb paraules o noms erronis i aïllar-se socialment com a resultat d'això.

   Tenir cada vegada més problemes per continuar, unir-se o seguir una conversa (deixar de parlar a la meitat i no saber què és el que anaves a dir després) podria també ser un avís del risc de demència.

   5. Perds coses i no pots esbrinar on les vas deixar?

   Tots perdem coses i sí, en un matí atrafegat fins i tot podem posar la capsa de cereals a la nevera si anem massa de pressa. És normal perdre coses o posar-les en el lloc equivocat i adonar-nos de l'error o reconstruir els passos fets per aconseguir trobar les claus perdudes sobre la pila del correu del dia.

   Però no és normal ser incapaç d'esbrinar on deixem les possessions perdudes, posar els objectes en llocs cada vegada més inusuals i començar a sospitar (sense evidències) que altres persones han robat les nostres possessions perdudes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés