Actualitzat 02/09/2016 07:27

El Congrés acull la segona votació de la investidura de Mariano Rajoy, sense previsió de canvis

MADRID, 2 set. (EUROPA PRESS) -

El líder del PP, Mariano Rajoy, afronta aquest divendres al Congrés dels Diputats la segona votació del seu debat d'investidura, una nova oportunitat per ser investit president del Govern però que, com la primera i llevat de sorpreses, està abocada al fracàs.

Segons l'article 99 de la Constitució, si l'aspirant a La Moncloa no aconsegueix majoria absoluta en el seu primer intent, la votació haurà de repetir-se 48 hores després. Però en aquest cas, ja no serà després d'un debat extens amb els diferents grups parlamentaris, sinó que es farà després d'una sessió breu amb els temps taxats per a tots els intervinents.

En la votació d'aquest dimecres, tal com es preveia, Rajoy va arribar a 170 vots, el 48,5% de la Cambra, al sumar el suport dels seus 134 diputats del PP més els seus socis d'UPN (dos vots) i Fòrum (un), juntament amb els 32 de Ciutadans i el de la representant de Coalició Canària, Ana Oramas, gràcies a sengles acords signats amb aquests partits. Es va quedar per tant a sis vots de la majoria absoluta requerida (176).

En contra de la investidura del candidat popular es van pronunciar 180 diputats: els 84 del PSOE, els 67 de Podem, IU i les seves confluències, els 9 d'ERC, els 5 del PNB, els 8 de l'antiga Convèrgencia (CDC), els quatre de Compromís, els dos de Bildu i el del diputat de Nova Canàries.

DEU MINUTS PER AL CANDIDAT

El ple d'investidura es reprendrà aquest divendres a les set del vespre. El primer a prendre la paraula serà Rajoy, que podrà parlar durant deu minuts, però en aquesta ocasió ja no podrà establir cap 'cara a cara' amb els seus interlocutors.

A continuació apujaran a la tribuna els representants dels grups de més a menor, llevat del PP, que intervindrà en últim lloc, amb cinc minuts per grup.

Així, es preveuen la intervencions del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez; el seu homòleg de Podem, Pablo Iglesias; el president de Ciutadans, Albert Rivera, i els representants d'ERC, Gabriel Rufián; i del PNB, Aitor Esteban.

Després arribarà el torn dels membres del Grup Mixt, que poden repartir-se els seus cinc minuts entre Francesc Homs (CDC), Joan Baldoví (Compromís), Marian Beitialarrangoitia (EH Bildu), Íñigo Alli (UPN), Isidro Martínez Oblanca (Fòrum Astúries), Ana Oramas (CC) i Pedro Quevedo (Nova Canàries).

Després dels debats, es procedirà a la votació per crida de totes la seva senyories que hauran d'emetre el seu vot de viva veu des del seu escons i han estat els membres del Govern en funcions i els la Mesa de la Cambra els últims a fer-ho. La votació no podrà tenir lloc abans de les 20.05 hores, segons ha anunciat la presidenta del Congrés, Ana Pastor, complint el termini de les 48 hores que marca la Carta Magna.

COMUNICACIÓ AL REI

Per superar la investidura, en aquest segon intent a Rajoy en tindria prou amb una majoria simple del Congrés, és a dir, sumar més sís que nos. Per tant, i partint dels 170 vots que ja suma, necessitaria trobar sis suports més o un mínim de 11 abstencions, però això sembla improbable tenint en compte que cap dels partits de l'oposició té previst variar la seva posició inicial.

Així les coses, si es compleixen els pronòstics i Rajoy torna a fracassar, es convertirà en el segon candidat a la presidència que no aconsegueix la confiança del Parlament per conformar govern, després que el mes de març passat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, inaugurés aquesta 'llista'.

Serà la presidenta del Congrés, Ana Pastor, l'encarregada de comunicar el resultat de la votació d'aquest divendres al Cap de l'Estat i, a partir d'aquí, queda obert un termini de dos mesos on es podran tramitar successives propostes d'aspirants a president.

EL 31 D'OCTUBRE, DISSOLUCIÓ

De fet, el candidat popular ja ha avançat que no és la seva intenció 'abandonar' després d'aquest intent i que seguirà treballant per treure al país d'aquesta situació de desbloqueig polític centrant-se que el PSOE s'avingui a canviar el seu 'no' per una abstenció.

Però si en els dos mesos següents des de la primera votació, la d'aquest dimecres, cap candidat aconsegueix l'aval de la Cambra Baixa, la presidenta de la Cambra Baixa sotmetrà a la firma del Rei el decret de dissolució de les dues Cambres, convocarà noves eleccions i ho comunicarà al president del Senat.

Segons aquests terminis, les Corts es dissoldran a les 24 hores del 31 d'octubre, l'endemà caldria publicar el decret de convocatòria d'eleccions que, si no hi ha un canvi legal d'última hora, tindrien lloc el diumenge 25 de desembre, Dia de Nadal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés