Actualitzat 15/12/2016 13:42

Barcelona tramita el Codi de Conducta d'electes i directius i prohibeix regals

El teniente de alcalde de Barcelona Jaume Asens
EUROPA PRESS

Regula la contractació de familiars, incompatibilitats i viatges en una norma "pionera"

BARCELONA, 15 des. (EUROPA PRESS) -

La Comissió de Govern de Barcelona ha aprovat aquest dijous el primer Codi de Conducta de la ciutat, que regula l'actuació d'electes, alts càrrecs i personal directiu i eventual i prohibeix regals de més de 50 euros i les portes giratòries, ha anunciat el tinent d'alcalde Jaume Asens.

Ha destacat en declaracions als mitjans que el codi és de compliment obligat i preveu sancions si s'incompleix ---poden anar d'una multa a la suspensió del càrrec--, i ha defensat que aquest és "un dia històric, perquè l'Ajuntament no ho havia tingut fins ara", en un text pioner que serà un exemple a seguir per molts altres ajuntaments, segons ell.

El tinent d'alcalde ha dit que l'objectiu és "acabar amb les zones fosques i opaques en què creix la corrupció", i ha assenyalat que estableix les pautes i el camp de joc en els quals es regulen els comportaments que han de regir la funció pública i els valors que han de guiar-la, cosa que afectarà unes 340 persones, ha assegurat el gerent de Recursos, Joan Llinares.

El Codi de Conducta estableix que els subjectes a la norma que hagin tingut responsabilitats executives no podran prestar serveis a entitats privades que hagin estat afectades per decisions en les quals hagin participat durant els dos anys següents al seu cessament, dificultant així les portes giratòries.

Preguntats per la contractació de familiars, han destacat que el Codi no afecta la designació de càrrecs de confiança, però que planteja prohibir que els subjectes a la norma puguin participar en la contractació de persones amb vincles d'amistat i familiars de fins al quart grau de consanguinitat.

El codi també regula les incompatibilitats i els viatges, que han d'estar justificats per l'interès públic, després del qual Asens s'ha referit al tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà de l'anterior mandat de CiU, Antoni Vives, investigat per presumptes viatges sense justificar: "Amb aquest instrument s'hauria previngut".

La norma estableix que no poden fer un ús abusiu del seu càrrec per aconseguir interessos propis o aliens, i que ha de vetllar pel respecte i la protecció dels Drets Humans, la legalitat, la lleialtat institucional, la igualtat de tracte a les persones, l'objectivitat, la proximitat i la confiança pública.

També fixa que els subjectes al codi han d'ajustar la gestió i l'aplicació dels recursos públics a la legalitat pressupostària; han de promoure la inclusió social, actuar de manera imparcial, amb integritat i exemplaritat i usant els mecanismes de rendició de comptes i transparència.

COMITÈ ÈTIC

A més, l'Ajuntament crea un comitè ètic encarregat d'interpretar i aplicar el text, la composició del qual serà paritària i tindrà diversos experts que seran escollits pel Ple municipal, cosa que ha demanat l'oposició per garantir la seva independència.

El tinent d'alcalde ha explicat que el Codi de Conducta té "vocació d'universalitat", ja que aspiren que pugui ser d'aplicació per a tots els funcionaris, cosa que hauria de negociar-se amb els sindicats, ha assenyalat.

Després d'aquesta aprovació a la Comissió de Govern, l'oposició tindrà 15 dies per presentar al·legacions i després s'abordarà a la Comissió de Presidència, i després passarà si s'aprova a exposició pública un mes, i després es tractarà en el Ple municipal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés