Publicat 02/03/2016 15:54

Barcelona amplia el parc d'habitatge públic amb 255 pisos més

La alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, y el concejal de Vivienda, J.M. Montaner
EUROPA PRESS

CaixaBank cedeix 50 pisos per vuit anys, i l'entitat assumirà les despeses per adequar-los

BARCELONA, 2 març (EUROPA PRESS) -

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest dimecres que l'Ajuntament ha incorporat al parc d'habitatge públic 255 pisos més a través de cessions, adquisicions i l'exercici del dret de tempteig i retracte, que se sumen als 200 que va cedir la Societat de gestió d'actius procedents de la reestructuració bancària (Sareb) el desembre, en total 455 nous habitatgesdurant els vuit mesos de l'actual mandat.

En roda de premsa al costat del regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, ha detallat que, dels nous 255 pisos, 50 provenen de cessió per part de BuildingCenter --societat que gestiona els actius immobiliaris de CaixaBank--; 131 de l'adquisició a preus per sota de mercat, i 28 per haver exercit el dret de tempteig i retracte, mentre que altres 46 estan en tràmit.

Dels 50 pisos cedits per CaixaBank, la meitat estan buits i l'altra estan ocupats, i se cedeixen per vuit anys per un preu mensual de 125 els buits i 75 els ocupats, mentre que les despeses que es derivin de l'adequació dels habitatges les assumirà l'entitat bancària.

Dels pisos que ha aconseguit mitjançant l'adquisició a preus per sota del mercat, cinc són de Bankia --tres estan buits i dos ocupats--, mentre que està ultimant la compra directa d'un pis particular i de 125 més de bancs, entre els quals figuren 44 de BBVA, 24 de Criteria, 23 de Catalunya Caixa, 19 de Bankia, nou de Solvia, i sis d'Abanca.

Els pisos passen a ser gestionats pel Patronat Municipal d'Habitatge i s'adjudicaran preferiblement a través de la Taula d'Emergència Social, i la majoria es concentren al districte de Nou Barris --acumula el 43%--, seguit per Sant Andreu (15%), Sant Martí (14%), Horta-Guinardó (12%), Ciutat Vella (7%), Sants-Montjuïc (6%), Gràcia (2%), i les Corts i l'Eixample tots dos amb un 1%, mentre que no hi ha a Sarrià-Sant Gervasi.

APLICACIÓ DE LA LLEI

Després d'insistir que han aconseguit incorporar durant el mandat 455 pisos al parc d'habitatge públic, Colau ha assenyalat que la xifra contrasta amb els 33 d'entitats financeres aconseguits a l'anterior mandat, i ha ressaltat que, "tot i que les xifres són importants, no són suficients".

Ha recordat que les entitats financeres tenen reconeguts uns 2.590 pisos buits a la ciutat i que l'Ajuntament ha enviat requeriments per cadascun, i després ha destacat: "El que esperem és que hi hagi una resposta col·laborativa i que no hàgim de seguir per la via administrativa i de les sancions".

"Ens queden més de 2.000, i instem les entitats a seguir treballant en aquest sentit perquè, si no, seguirem aplicant la Llei" d'Emergència Habitacional i Pobresa Energètica, ha avisat, i ha explicat que han obert 24 expedients a entitats per haver instat desnonaments sense haver ofert un lloguer social, com marca la normativa aprovada el juliol al Parlament després de la ILP promoguda per la PAH --de la qual Colau ha estat portaveu--, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i l'Observatori Desc.

Colau ha insistit que seguiran aplicant la llei si cal, ja que hi ha entitats que estan responent i altres que no estan "a l'altura de les obligacions que tenen", entre les quals ha citat al BBVA, ja que és la que acumula més pisos buits --tenint en compte els que va adquirir de Catalunya Banc-- i ha posat a disposició del consistori en total 67 habitatges, cosa que Colau veu una baixa proporció.

INTERVENCIÓ D'OcUPACIONS

Montaner ha destacat que l'Ajuntament ha dissenyat un pla d'intervenció transitori i extraordinari per regularitzar la situació dels habitatges ocupats en precari als pisos cedits a l'Ajuntament o que hagi adquirit sempre que siguin persones vulnerables econòmicament i no hagin generat conflictivitat a l'entorn en ocupacions de més de dos anys.

També preveu la possibilitat de regularitzar per arrelament ocupacions d'un i dos anys --com l'escolarització dels fills a l'entorn o la participació en entitats o la comunitat de veïns--, i de fer-ho en casos de menys d'un any de manera excepcional i a partir d'un informe de serveis socials.

Ha destacat que a la ciutat hi ha a prop de 1.200 pisos ocupats --concentrats a Ciutat Vella, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí, i especialment als barris Ciutat Meridiana, Besòs-Maresme i Trinitat Vella--, i que 24 dels 6.5000 pisos que gestiona el patronat municipal estan ocupats, cosa que assegura que s'està treballant.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés