Actualitzat 16/03/2016 14:25

Ada Colau ofereix reubicar a Barcelona 100 refugiats d'Atenes i ho comunica a Rajoy

La alcaldesa de Barcelona, Ada Colau, y el alcalde de Atenas, Giorgos Kaminis
EUROPA PRESS

BARCELONA, 16 Març (EUROPA PRESS) -

   L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha acordat amb el primer edil d'Atenes, Giorgos Kaminis, una prova pilot perquè la capital catalana aculli 100 refugiats reubicats de la ciutat grega, cosa que comunicarà per carta al president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy.

   "Avui mateix enviaré una carta personal al president", ha dit Colau en roda de premsa aquest dimecres al costat de l'alcalde d'Atenes --ciutat amb la qual Barcelona està agermanada des del 1999--, i ha confiat a rebre una resposta àgil en un marge de temps de pocs dies, ha dit Colau, que ha avisat que, si no rep resposta, seguirà amb altres passos, en les seves paraules.

   Després de garantir que la ciutat està preparada per acollir un centenar de persones, Colau ha explicat que més endavant podria ampliar-se el nombre de refugiats, i ha asseverat sobre el Govern espanyol: "Es va comprometre a reubicar 16.000 persones i de moment només n'han arribat 18. Com que anem molt endarrerits, ens oferim a ajudar i a col·laborar, i entenem que acceptarà aquesta ajuda amb entusiasme".

   "L'únic que necessitem és que l'Estat ens aprofiti per començar a complir la primera quota i facilitar aquest compromís que ja hi ha", ha insistit l'alcaldessa de la capital catalana --a l'Ajuntament s'ha penjat una pancarta amb les paraules 'Refugees welcome'--, que ha recordat que el Govern espanyol té les competències i els fons a l'àmbit de refugiats.

COL·LABORACIÓ AMB EL GOVERN

   Ha destacat la importància d'actuar en col·laboració amb altres administracions com la Generalitat --ha dit que aviat es reunirà un altre cop la comissió sobre l'assumpte-- i també amb organitzacions no governamentals, i ha ressaltat: "El que estem mostrant és la voluntat d'actuar tan bé com es pugui i fer-ho en solidaritat amb els pobles i ciutats".

   Preguntada pels periodistes per si podrien plantejar vies alternatives per aconseguir que refugiats arribin a la capital catalana, ha assenyalat: "La competència és exclusiva dels Estats, i no les podem desplaçar si no estan reconegudes per ells, perquè comportaria més vulnerabilitat".

   Després de criticar la gestió tant del Govern espanyol com de la UE, ha asseverat: "La UE es va fundar després de la Segona Guerra Mundial perquè mai no es repetís una vulneració dels Drets Humans i per ser territori de pau".

   "Després de la Segona Guerra Mundial, aquest és el moment més important de la seva història per tornar a comprometre's amb els seus principis fundacionals", ha tancat.

"VALOR SIMBÒLIC I POLÍTIC"

   L'alcalde d'Atenes ha defensat que l'acord "té un valor simbòlic i polític molt important, perquè els Estats es comporten d'una manera i les ciutats, d'una altra molt més oberta", i ha defensat que tota crisi pot oferir oportunitats.

   Kaminis ha insistit que "ja és hora que directament els fons europeus es dirigeixin a la ciutats", perquè considera que poden aprofitar les ajudes de manera més eficaç, i ha ressaltat la importància del grup de treball sobre integració impulsat per la Comissió Europea i del qual formen part Barcelona, Atenes, Madrid, Hèlsinki i Amsterdam.

   Després de recordar l'acord entre la UE i Grècia per reubicar 50.000 refugiats --30.000 en campaments i 20.000 en apartaments--, Kaminis ha ressaltat la importància de mantenir el ritme de vida habitual a les ciutats acollidores, perquè situacions anormals són "el millor argument dels cercles d'extrema dreta per dir que els refugiats són un problema".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés