Actualitzat 06/04/2016 15:09

Ada Colau avisa de sancions a empreses si no col·laboren contra la pobresa energètica

Ada Colau (alcaldesa de Barcelona) Laia Ortiz, Janet Sanz (tenientes de alcalde)
EUROPA PRESS

Demana al Govern màxima coordinació a la Llei d'habitatge i pobresa energètica

   BARCELONA, 6 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha encarregat informes jurídics sobre com tramitar sancions a companyies subministradores si no col·laboren per afrontar la pobresa energètica, que afecta el 7%-10% de llars de la ciutat: "Si no és per les bones, serà per la llei".

   En roda de premsa aquest dimecres amb les tinents d'alcalde Laia Ortiz i Janet Sanz, ha detallat que estudien sancionar les companyies si tallen subministraments sense respectar el principi de precaució i si no disposen de l'informe d'exclusió que preveu la Llei d'emergència habitacional i pobresa energètica, que el Parlament ha aprovat el juliol després d'una ILP d'Aliança contra la Pobresa Energètica, Desc i PAH.

   Ha concretat que aquesta llei preveu sancions de 7.000 a 10.000 euros segons la gravetat i reiteració de la infracció, i que els serveis jurídics estudien com implementar-les.

   Ortiz ha dit que podrien tenir la instrucció en un mes o mes i mig, i ha advertit: "Si no és que en els pròxims dies canviïn d'actitud, que esperem que passi, passarem a l'aplicació de la llei".

   Ha assegurat que l'objectiu de l'Ajuntament no és sancionar, sinó acordar protocols i convenis amb les companyies: ho intenten fa mesos però "desgraciadament, en tot aquest temps no s'ha pogut avançar en coresponsabilització i garantia d'evitar els talls".

FLAMA AL DIÀLEG

   Segons Colau, "Endesa i Gas Natural no han volgut avançar en la firma d'un conveni o protocol"; Sanz ha afegit que han trobat més col·laboració en Aigües de Barcelona, i ha recordat que Ajuntament i Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) aposten per guanyar control públic en la gestió de l'aigua.

   L'alcaldessa ha fet una crisa al diàleg amb les companyies que concreti els convenis i protocols per avançar en la coresponsabilització: "La nostra voluntat no és recórrer al règim sancionador però, si no ens donen una altra alternativa", es farà, adverteix.

   "De moment, l'única llei que estan complint Endesa i Gas Natural és la del mínim esforç", segons Colau, que també veu falta de transparència, de manera que exigeix a les companyies informació vinculada a la pobresa energètica.

   Ha proposat a la Generalitat "anar tots junts a parlar amb aquestes companyies per convèncer-les d'aconseguir aquests convenis i protocols de manera voluntària", i també ha demanat facilitar l'aplicació d'aquesta llei i les sancions que preveu, cosa per a la qual s'ha ofert a col·laborar.

   Colau ha insistit que la Generalitat millori la implementació d'aquesta llei i que les dues administracions es coordinin al màxim: "El millor que es pot fer és anar de la mà".

   De moment no té prevista una reunió amb el Govern sobre aquesta qüestió, però Colau ha recordat que, en la seva reunió amb el president de la Generalitat, ja van acordar tractar-lo a la comissió mixta, que confia que es convoqui aviat.

CONTRACTACIÓ I SANCIONS

   Colau ha advertit també que la legislació preveu que les infraccions greus reiterades poden "portar que l'administració deixi de treballar amb algunes companyies", i Ortiz ha afegit que els incompliments greus impliquen penalitzacions i l'exclusió de la contractació pública.

   Segons l'alcaldessa, la pobresa energètica impacta en la salut, les relacions intrafamiliars i el futur de les famílies, pels deutes que genera, ja que suposen una "probable condemna a l'exclusió".

   A més, ha vinculat la situació a la privatització del sector, al·legant que ha generat un oligopoli que aconsegueix grans beneficis mentre puja els seus preus un 60% en l'electricitat i un 66% a l'aigua els últims cinc anys.

MÉS AJUDES

   Laia Ortiz ha assegurat que les companyies "no creuen que estiguin prestant un servei essencial per a la vida de la gent, i, davant d'aquesta insensibilitat, fa falta tota mena de mesures perquè siguin conscients que són drets bàsics".

   L'Ajuntament té un conveni amb les companyies des del 2014 --abans d'aprovar-se la llei-- i va posar en marxa punts d'informació energètica, campanyes informatives i un pla que ha ocupat 100 aturats que han realitzat 5.000 auditories energètiques.

   La tinenta d'alcalde també ha destacat que el 2015 hi va haver un 25% més de famílies que van rebre ajudes davant de la pobresa energètica, fins arribar a les 5.062, i amb 778.000 euros (un 22% més que el 2014), mesura a la qual se suma l'aposta per rehabilitar l'interior d'habitatges, ha recordat Sanz.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés