Actualitzat 29/01/2016 14:08

Víctor Amela, Premi Ramon Llull amb la novel·la històrica 'La filla del capità groc'

El periodista y escritor Víctor Amela
EUROPA PRESS

"La meva vocació era convertir un heroi local en un heroi universal", diu el guanyador

   BARCELONA, 29 Gen. (EUROPA PRESS) -

   El periodista i escriptor Víctor Amela ha guanyat aquest divendres el XXXVI Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull amb la novel·la 'La filla del capità groc', una novel·la romàntica i històrica situada a El Forcall (Castelló), el poble originari del seu avi patern.

   El jurat del premi --dotat amb 60.000 euros-- ha estat format per Anne-Laure Aymeric, Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Gemma Lienas i Emili Rosales, els qui han seleccionat aquesta història d'entre les 48 presentades al certamen.

   A la novel·la, que es publicarà el 2 de març en català i castellà a Planeta i més endavant en francès amb Belfond, un home --anomenat Tomàs Penarrocha i conegut com el Groc de Forcall-- torna per defensar els ideals carlins als Ports de Morells i el Maestrat, i es retroba amb la seva jove filla, Manuela, que veu en ell un heroi per qui donaria la vida.

   En roda de premsa, Amela ha explicat que la història està basada en fets reals i espais de la seva infància estiuenca al Maestrat, ple de coves, masies medievals i personatges de poble, i ha assegurat que la porta en la seva ment des de fa 40 anys quan era nen i estiuejant a El Forcall: "La meva vocació era convertir un heroi local en un heroi universal".

   A la localitat, el Groc és un personatge conegut i antagonista de Juan de Villaronga --enviat per Isabel II per capturar-lo i exterminar la seva partida--, i és un personatge que Amela ha tingut present, ha relatat, des dels seus vuit anys, quan intentant conquistar una nena del poble el seu rival el va desbancar tot dient: "Tu no saps qui és el Groc".

GELOSIA, TRAÏCIÓ I ENTREGA

   "És una història romàntica per les passions que mouen els personatges: la gelosia, la traïció i, sobretot, la lliura sacrificada fins a límits fora d'allò comú en la defensa d'un somni i uns ideals", ha explicat Amela.

   En la seva vessant romàntica, la novel·la aglutina passió amorosa patern-filial, conjugal i passional, ja que l'heroi també mantenen relacions amb una misteriosa dona en una masia aïllada, ha avançat.

   "Des dels vuit anys he sentit parlar del Groc moltes vegades fins a constituir una biografia mítica", ha dit l'autor, que ha constatat tots aquests fets en documentació d'historiadors locals publicada en revistes del Maestrat i revisant els arxius de l'Exèrcit a Madrid, on el tenien fitxat i fins i tot fixada una recompensa per la seva captura.

   Amela ha assegurat que el paisatge humà d'El Forcall, poc es diferenciava a començament de segle de com era a l'Edat Mitjana, i més als ulls d'un nen de ciutat: "Recollíem móres, ens banyàvem al riu ple de mosques".

   "Per a un nen de ciutat les sensacions d'aquest poble secular em van marcar fondament i van ficar a la història d'aquest heroi mític del qual vaig poder contrastar la seva història real", ha afegit Amela, que va poder usar les memòries escrites pel gendre del Groc com a valuosa font.

   Ha assegurat que a les seves pàgines --situades entre la primera i la segona Guerra Carlina-- hi ha una reivindicació i homenatge a la terra dels seus ancestres perquè la "tragèdia de les guerres carlines va desfer unes vides que van ser iguals durant set segles".

   Sobre la llengua, Amela ha explicat: "Em va agradar posar en consideració la història d'uns personatges que van viure i van morir en català, en el català que es parla en aquest racó nord-occidental a la província de Castelló, el més pur i antic que es pot parlar avui dia amb poques contaminacions modernes".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés