Actualitzat 22/02/2016 14:36

El MNAC farà dialogar Picasso amb l'art romànic

El dtor.Del MNAC Pepe Serra y el conseller de Cultura Santi Vila
EUROPA PRESS

Mostrarà la cara més "lúdica i bohèmia" de Ramon Casas amb les seves ombres xineses inèdites

   BARCELONA, 22 Febr. (EUROPA PRESS) -

   El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) farà dialogar el pintor Pablo Picasso amb l'art romànic en una exposició a partir de novembre, en col·laboració amb el Musée Picasso de París, han anunciat aquest dilluns el director del museu, Pepe Serra, i el cap de col·leccions, Juan José Lahuerta.

   L'exposició 'Picasso i l'art romànic' explorarà, a través de 40 obres del pintor malagueny de totes les èpoques, les influències i afinitats entre l'obra de l'artista malagueny i l'art d'aquest període, que ell coneixia bé per la seva estada a Gósol (Lleida), on hi havia patrimoni romànic, i les seves visites al citat museu el 1934, documentades per la premsa.

   Serra ha destacat que serà una "mirada del romànic des de la modernitat" amb algú com Picasso, que servirà com a excusa per fer passar els visitants per les sales d'art romànic del museu, referent a Europa en aquest àmbit.

   S'ha parlat poc de la importància "decisiva" de l'escultura romànica per a l'art, ha remarcat Lahuerta, que ha destacat que el sentit de l'exposició passarà per fer veure com l'art primitiu impregna l'ull de Picasso i fa que aparegui en les seves obres.

   Lahuerta ha explicat que l'exposició pivotarà sobre tres eixos: "El de l'estada a Gòsol amb obres de 1906 i 1907; la crucifixió i el sacrifici molt destacat per a Picasso en els anys 30, i el dels cranis i les calaveres que hi ha un moment que són molt importants per a Picasso".

GALA-DALÍ PER AL 2018

   A la presentació de la temporada 2016 del museu, Serra ha parlat d'una "tardor extremadament densa" i d'un punt d'inflexió per al museu, que com a novetat està en disposició de treballar i entreveure projectes expositius fins al 2018, quan tindrà lloc una exposició centrada en Gala en col·laboració de la Fundació Gala-Salvador Dalí, que viatjarà a l'estranger.

   El museu comptarà aquest any amb un pressupost de 1.100.000 euros destinats a exposicions, fet que suposa 400.000 euros més que l'any anterior, i amb "expectatives de més creixement" fins a final d'any, ha assenyalat Serra, que ha agraït la predisposició del conseller de Cultura, Santi Vila, per buscar més recursos per a la institució.

   "Amb molt poc menys es pot fer molt més", ha ressenyat Serra, que ha evidenciat que al museu bullen molts projectes --una exposició sobre el 'grafits' des de l'edat mitjana, del moviment 'Arts and Crafts', etc-- en col·laboració amb centres internacionals i en la seva línia de buscar escletxes i crear noves narratives d'interpretació de la col·lecció.

RENAIXEMENT I BARROC, L'ABRIL DEL 2017

   "El MNAC és un museu en el qual allò més important és la seva pròpia col·lecció. Té una col·lecció extraordinària, com s'ha vist i s'ha redescobert amb l'obertura de les col·leccions de Modern i que succeirà el mateix amb el Renaixement i Barroc", quan obrin al públic l'abril de 2017, ha dit Lahuerta.

   Al principi, estava previst que la nova mirada al Renaixement i Barroc obrís al públic per a la Mercè d'aquest any, però la densa activitat impedeix tancar aquestes sales, que el 2017 ensenyaran la col·lecció sense cronologies, gèneres ni noms, sinó amb un "sistema d'associacions i afinitats" que no respon a les categories tradicionals.

DONACIÓ DE GALLARDO BALLART

   La primera de les exposicions del 2016 estarà dedicada a presentar les 19 obres mestres d'art medieval i una del Renaixement de la donació Antonio Gallardo Ballart, que s'exposaran temporalment com un conjunt abans d'integrar-se en la col·lecció permanent.

   Pel que fa a les monografies que el museu presenta per difondre l'obra d'artistes que formen part de les seves col·leccions, aquest any estaran dedicades a Lluïsa Vidal, una d elles poques dones representades en la col·lecció, i a l'escultor Ismael Smith.

   Per commemorar el 150è aniversari del naixement del pintor Ramon Casas, el museu traurà a la llum un conjunt d'obres inèdites d'ombres xineses, a més d'un altre material gràfic, que descobriran una faceta "més lúdica i bohèmia" de l'artista, ha indicat Lahuerta.

COL·LABORACIÓ

   Fruit de la col·laboració amb el Museu del Prado i el Museu de Belles Arts de Bilbao és la mostra dedicada al pintor renaixentista Luis de Morales, 'Diví Morales', que arribarà a Barcelona aquest estiu després de presentar-se a Madrid i Bilbao.

   Les sales de la col·lecció permanent acolliran una exposició de la fotògrafa polonesa Marianne Breslauer, que va viatjar a Espanya el 1933 i que va estar molt de temps als Pirineus, ha celebrat Lahuerta.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés