Publicat 25/01/2015 11:36

La vida sota el domini de Boko Haram

Desplazados nigerianos en Chad
ACNUR/EP

Més de 10.000 morts i centenars de milers de desplaçats marquen cinc anys d'insurgència islamista al nord de Nigèria

MADRID, 25 gen. (Reuters/EP) -

Assassinats, segrestos, fam i col·lapse financer formen part de la vida dels ciutadans nigerians que han caigut sota domini de Boko Haram, una vida que no té res a veure amb la promesa dels islamistes de reviure el gloriós imperi islàmic del passat de Nigèria.

La milícia islamista ha iniciat fa cinc anys una campanya que s'ha convertit en una de les més sagnants del món, a l'haver matat a unes 10.000 persones l'any passat, segons xifres del Consell de Relacions Internacionals. Centenars, en la seva majoria dones i nens, han estat segrestats.

Malgrat que aquesta insurgència ha estat comparada moltes vegades amb l'Estat Islàmic per la seva brutalitat, el fet cert és que els jihadistes del Pròxim Orient s'han pres més seriosament la construcció d'un aparell de govern, apropant-se als habitants del seu califat amb una aparença d'organització.

Mentrestant, els nigerians que viuen en el territori capturat per Boko Haram pateixen esclavitud, assassinats, falta d'aliments i el cessament de les activitats econòmiques. "No tenen forma de govern", explica el portaveu de l'estat d'Adamawa, Phineas Elisha.

Adamawa és un dels tres estats nigerians que estan en estat d'emergència per intentar combatre a Boko Haram. "L'Estat Islàmic és un producte de la seva imaginació. Ells només van a casa teva i et diuen que s'han apoderat d'ella", afirma.

"ET DONEN L'ARRÒS QUE ROBEN"

Els supervivents que han aconseguit escapar de les zones preses per Boko Haram han explicat com els islamistes recorren a la por a la mort com a únic mitjà per imposar el seu mandat. "Et donen arròs cru per cuinar, el mateix arròs que roben de les botigues", explica Maryam Peter, procedent de l'aldea de Pambla.

"També donen un bullidor i mocadors per cobrir-se a les dones", relata. "La gent està famolenca, tan sols s'alimenta de blat de moro i carbassa. No hi ha carn, res d'això. Els insurgents no estan proporcionant res més", subratlla Maryam.

La dona, que va escapar fa una setmana, també explica que les úniques interaccions que mantenen els camperols amb els milicians impliquen interrogatoris sobre els seus moviments.

COSSOS APILATS

El membre de la Creu Roja Aliyu Maikano també relata un paisatge desolador de les aldees que han patit el setge de Boko Haram. Els morts no solen ser enterrats, per la qual cosa quan una ciutat torna a estar sota control del Govern, el primer que cal fer és retirar els cossos abandonats als carrers.

Això ha succeït a la ciutat de Mubi, on Maikano ha hagut de tapar-se la cara per evitar la pudor dels cossos en descomposició. Els que han sobreviscut "estan famèlics" i necessiten menjar i aigua. "No hi ha aigua potable perquè en la majoria dels pous hi ha cadàvers", afirma.

"HA DE SEMBLAR QUE ELS RECOLZES"

Per la seva banda, Andrew Miyanda assegura que per aconseguir sobreviure el secret és "fingir" suport als milicians. "Van escriure el nom de Boko Haram en els camals dels pantalons o a l'esquena de les seves samarretes", afirma.

"Has de posar la marca en els teus pantalons per demostrar que ets un membre", afirma Miyanda, que va caminar durant dies per escapar de la milícia que va prendre la seva ciutat. Quan es va fer amb el control, Boko Haram va incendiar els edificis i va reclutar als joves per "entrenar-los".

Malgrat això, l'Exèrcit nigerià continua combatent a aquesta insurgència islamista. De moment, ha aconseguit expulsar-los d'algun dels seus dominis al sud del país, on s'han trobat arsenals d'armes militars, que inclouen dinamita, llançadors de coets o canons antiaeris.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés