Publicat 3/8/2020 17:33:32 +02:00CET

La UE acomiada el Nobel John Hume, un "gran campió de la pau"

El Premi Nobel de la Paz John Hume
Niall Carson/PA Wire/dpa - Archivo

   BRUSSEL·LES, 3 ago. (EUROPA PRESS) -

   Diversos líders de les institucions de la Unió Europea han lamentat aquest dilluns la defunció del polític nord-irlandès John Hume, un "gran campió de la pau" la contribució de la qual a la construcció d'Europa "mai serà oblidada".

   La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha destacat que Europa perd "un gran campió de la pau" amb la mort de Hume, i ha elogiat que l'activista britànic dediqués la seva vida a "impulsar la tolerància, els drets civils i la justícia social".

   "Lamentaran la seva pèrdua tots aquells que comparteixen lluita, a Irlanda del Nord, Irlanda i en la resta del món. Descansi en pau", ha afegit en un missatge compartit en Twitter la cap de l'Executiu comunitari.

    Al seu torn, el president del Parlamento Europeu, David Sassoli, ha recordat que Hume va ser eurodiputat durant 25 anys --des de 1979 fins el 2004, les cinc primeres legislatures de l'Hemicicle-- i ha subratllat que la seva contribució al projecte europeu "mai serà oblidada".

   "John Hume va veure que la pau duradora solament podria ser construïda a través de l'empatia, la tolerància i la democràcia", ha volgut ressaltar el socialdemòcrata italià.

NOBEL DE LA PAU EL 1998

   John Hume, que va rebre el premi Nobel de la Pau en 1998 pels seus esforços per acabar amb el conflicte en l'Irlanda del Nord, ha mort aquest dilluns als 83 anys d'edat en una residència de Londonderry on vivia per la demència senil que sofria des de fa anys.

   Va ser un destacat activista del moviment per la defensa dels drets civils durant la dècada dels 60 i ja als 70 va fundar al costat d'uns altres el Partit Socialdemòcrata i Laborista (SDPL). Va arribar a formar part del Govern nord-irlandès i a ocupar un escó a Westminster.

   La seva major gesta està relacionada amb el conflicte a l'Úlster: va estar implicat en les negociacions secretes que van donar lloc a l'Acord Anglo-Irlandès de 1985, rebutjat posteriorment per ambdues parts, i en el Procés Hume-Adams que va afavorir el primer alto el foc de l'IRA el 1994 i obrir el camí cap als Acords de Divendres Sant de 1998.